Információ az egyes menűpontokról

Bevezetés

Ez a pont rövid ismertető az útvonalról. Itt szó esik róla, hogy az útvonal milyen tájegysége(ke)n és/vagy vidék(ek)en halad, milyen kiemelkedő látnivaló és/vagy érdekesség emeli olyan szintre, hogy érdemes legyen végig járni. Megemlítésre kerül az érintett vagy átszelt országos (*)- és helyi jelentőségű védett természeti területek (**). Az országos jelentőségűek minden esetben láthatóak a "Térképek, gps track" pontban a térképeken és a letölthető gps track is tartalmazza. A helyi jelentőségűek nagy része a "Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek" pontban kerül megemlítésre. A Natura 2000 és Ramsari területekről nem esik szó, mert ezeknek többnyire turista szemmel nincsen jelentőségük. Néhány esetben - ha volt róla információ - témába kerül az útvonal rövid története és/vagy a létrehozó vagy karbantartó szervezet.
A következő bekezdésben az útvonal járhatósága, a jelzések minősége és a területről hozzáférhető térképek a téma.

*NP=nemzeti park; TK=tájvédelmi körzet; TT=természetvédelmi terület; TE=természeti emlék.
**TT, TETérképek, gps track

Ebben a pontban két térkép látható, valamint alattuk a letölthető gps track linkje.

A fölső térkép

Egy böngészhető online térkép, ahol több alaptérkép közül is lehet választani. Ajánlott az "OSM (OpenStreetMap.org)" és a "hu: Topo (turistautak)" rétegeket használni.

A térképen látható vonalas elemek a következők:

Pontok:
icon vízvételi lehetőségek (csap, nyomós "kék kút", forrás).
icon ezek pontosan azok helyek amik a "Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek" menüpontban föl vannak sorolva.
icon a geokódolt fényképek helyei. A pontra kattintva a fénykép megjelenik 250x187 px méretben. Ha bal egérgombbal a fényképekre kattintunk a kép megnyitható 800x600 px méretben is! (A LETÖLTHETŐ GPS TRACK NEM TARTALMAZZA!)
icon akadályok (legtöbb esetben kerítés).
icon pihenők (padok, asztalok).
icon menedékek: ezek olyan objektumok, amik egy esetleges zápor vagy zivatar idejére menedéket nyújtanak (fedett buszmegálló, ház terasza, fedett pihenő).
icon sátorhely: ezek NEM HIVATALOS SÁTOROZÓHELYEK! Olyan helyek vannak megjelölve, amelyek fizikailag kényelmes táborozásra, akár nagyobb sátor felállítására is alkalmasak (általában folyamatosan kaszált rétek, nagyobb pihenőhelyek).

Az alsó térkép:

Ez egy viszonylag kis méretarányú (túrától függően 1:80 000 – 1:100 000) színes, A1, A2, A3 vagy A4-es méretben (szintén túrafüggő) ki is nyomtatható áttekintő térkép. Az érintett településeken kívül a különböző színek használatával szemlélteti a domborzatot. Az adott túra megszakítható helyeinél (vasútállomás, buszmegálló) lila pászták vannak, a köztük lévő távolság is meg van adva lila számokkal. (Az "Útvonalleírás személyes gondolatokkal" menüpont szövege is a lila pászták alapján lett tördelve, ott legtöbbe esetben a szakaszok szint adatai is meg vannak adva.) A térképek jelmagyarázatot is tartalmaznak.

A saját készítésű áttekintő térkép adatai: http://garmin.openstreetmap.nl/
Domborzat: https://earthexplorer.usgs.gov/

A letölhető gps track:

A letölthető gps track tartalmazza a fönt (a fölső térképnél) említett vonalas elemeket és a pontokat (kivéve a geokódolt fényképeket).

A gps track a https://turistautak.openstreetmap.hu/turautvonal.php oldal útvonal tervezője és a bejárás során készített saját track-jeim alapján készült.Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek

Ebben a pontban a közvetlenül az útvonalon található vagy rövid kitéréssel elérhető főbb attrakciók kerülnek felsorolásra. A legtöbbhöz tartozik kép is, amik 800x600 pixelben meg nyithatóak (ezek a képek szerepelnek az előző pontban lévő geokódolt képek között is, ezek is elsősorban dokumentum jelleggel készültek). Az itt megemlített helyek szerepelnek a "térképek, gps-track"pontban lévő mindkét térképen is és az "Útvonalleírás személyes gondolatokkal" pontban vastagon ki vannak emelve, valamint a letölthető gps track-ben is benne vannak.

Nagyon nehéz kompromisszumot kötni, hogy mely látnivaló legyen kiemelve és melyik nem. Pl. minden település templomát feleslegesnek tartottam megemlíteni. Segítség volt ebben a "Zöld Kalandra fel", a "Túravezetők általános ismeretei" c. könyvekben a természetjáró tájegységek kiemelt látnivalói és a Cartographia Magyarország zsebatlaszában jelölt helyek, ezeket általában én is kiemeltem. A helyi jelentőségű védett természeti területek is lehetőség szerint kiemelésre kerülnek ebben a pontban, ha turistaszemmel is jelentősek. Más természeti látnivalók tekintetében az a szempont, hogy egy adott vidéken mennyire megy ritkaság számba egy adott kiemelhető természeti objektum. Pl. egy vulkanikus hegységben nem emelhető ki minden forrás az útvonalon, de egy alacsony dombságban érdekes lehet. Nagyon nehéz kompromisszumot kötni, hogy mely látnivaló legyen kiemelve és melyik nem. Pl. minden település templomát feleslegesnek tartottam megemlíteni. Segítség volt a kiemelésben a "Zöld Kalandra fel", a "Túravezetők általános ismeretei" c. könyvekben a természetjáró tájegységek kiemelt látnivalói és a Cartographia kiadású Magyarország zsebatlaszában jelölt helyek, ezeket általában én is kiemeltem. A helyi jelentőségű védett természeti területek is lehetőség szerint kiemelésre kerülnek ebben a pontban, ha turistaszemmel is jelentősek. (Az országos jelentőségűek minden esetben a térképeken is láthatók és a letölthető gps track-ben is benne vannak.) Más természeti látnivalók tekintetében az a szempont, hogy egy adott vidéken mennyire megy ritkaság számba egy adott kiemelhető természeti objektum. Pl. egy vulkanikus hegységben nem emelhető ki minden forrás az útvonalon, de egy alacsony dombságban érdekes lehet, stb.

A másik probléma a kitérők. Mi az a távolság vagy mi ér annyit, hogy érdemes legyen kitérni hozzá? A magyarországi jelzésrendszer úgy lett kialakítva, hogy a hálózat gerincét a sáv jelzések adják, ebből ágaznak ki az ún. leágazó turistautak. Tehát ha pl. egy piros sávból, megy egy piros kör jelzés kitérő egy forráshoz, az meg van említve kitérőnek. Ha a leágazó jelzés színe nem egyezik az általunk járt sáv jelzés színével, akkor már nem biztos, hogy ki lett emelve, mondván az egy másik útvonalhoz tartozó kitérési lehetőség. Kérdés, hogy mekkora kitérőt érdemes tenni egy látnivalóhoz. Hegységi területeken, ahol elég sűrű a turistahálózat és a leágazás közben más egyéb turistautakhoz közelebb esik a kitérési objektum, nem biztos, hogy szó esik róla. Pl. az Alföldön, ahol esélyesebb a kerékpáros bejárás és egyébként is messzebb esnek egymástól az attrakciók előfordulhatnak 3-4-5 km-es kitérési ajánlatok is. Kitérések olyan helyekhez is vannak ajánlva, ahová esetleg nem vezet jelzett turistaút. A túráim során igyekeztem minden lényeges, kiemelhető látnivalóra odafigyelni, de előfordult néha, hogy utólag derült ki, hogy kimaradt valami. Ezek ebben a pontban nincsenek megemlítve (hacsak utólag nem néztem meg), de az "útvonalleírás személyes gondolatokkal" pontban megemlítésre került és az ebben pontban említett attrakciókkal együtt vastagon szedve, ki vannak emelve.Érintett települések

Ami magyarázatra szorul ebben a pontban:
A normál betűtípussal szedett (vékonyabb) település nevek azok, amiket az útvonal éppen csak érint, de még a település tábla mellett elhaladunk (pl. az RP-DDK-n Hosszúvölgy).
A vastagon szedett településeken az útvonal áthalad, lehetőleg érinti a település központját is.
A dőlt betűs települések nem önálló települések, hanem egy másik városhoz, községhez tartoznak (pl. az OKT-n Dobogókő, ami Pilisszentkereszt része vagy az RP-DDK-n Palin, ami Nagykanizsa része). A dőlt betűs települések esetében a normál és a vastag betűtípus használata ugyanaz, mint ami már említve volt.Földrajzi tájbeosztás

A tájbeosztás lényege, hogy az útvonalon haladva tudjuk, hogy hol milyen tájegységen haladunk és hol lépünk át a következőre.

Magyarország területére több féle szempontú tájbeosztás létezik. Vannak néprajzi, történelmi, földrajzi és természetjáró tájegységeink. Az utóbbit lenne legcélszerűbb figyelembe venni, ezek a felosztások szerepelnek is a "Zöld kalandra fel!" és a "Túravezetők általános ismeretei" c. könyvekben, azonban nem állnak rendelkezésre információk ezen tájegységek pontos határaira. A következő lehetőség - ami a turistasághoz közel áll - a földrajzi lehatárolás lenne, azonban itt több féle is létezik. Földrajzi lehatárolás esetében a Dövényi Zoltán szerkesztésében megjelent "Magyarország kistájainak katasztere" c. munka tűnik a legegységesebbnek és itt többnyire a kistáj határok is meg vannak adva. Ráadásul ugyanezen munka alapján készült egy térinformatikai alapállomány is - ami sajnos nem pontos, egy kis méretarányú térkép alapján készült - a táj határokkal, ami a MÉTA Program oldaláról hivatalosan elérhető. A térinformatikai alapállomány és a könyv információi alapján már nagyrészt pontosan el lehetett készíteni az útvonalak tájbeosztását. Ez a lehatárolás egyébként elég közel áll a természetjáró lehatároláshoz (persze elég erős kivételek is akadnak, pl. a Zalai-dombság középtáj egyik esetben a Dunántúli-dombság nagy tájhoz, míg másik esetben a Magyarországi peremvidék nagytájhoz van sorolva), viszont egy-egy tájegység elnevezése turistaszemmel igen furcsán hangozhat (Mátravidék, Budai hegyek).Akadályok, kényszer kerülők

A "Térképek, gps track" pontban a térképeken jelölt, benőtt, nehezen járható szakaszok és az útvonalat elzáró objektum pontok, itt szövegesen is meg vannak említve, ill. javasolt probléma megoldások vannak leírva. Fontos megemlíteni, hogy az ilyen bejárást akadályozó tényezők olyan esetben is akadálynak vannak véve, ahol esetleg néhány méterrel távolabb egy olyan útvonal található, ami könnyen járható. Minden információ, szigorúan a pontos nyomvonalra vonatkozik!Útvonalleírás személyes gondolatokkal

A leírások nem alkalmasak arra, hogy csupán erre támaszkodva induljunk útra. Igyekeztem előtérben tartani, hogy az útvonalról adjak át információkat, de néha elkerülhetetlennek tartottam egy-egy személyes megjegyzést a szövegbe csempészni. A szöveg úgy van tördelve, ahogyan a "Térképek, gps track" pontban látható második - az az a nyomtatható áttekintő - térképen a lila pásztákkal az útvonal szakaszolva van. Ezek általában a már ott említetett olyan helyek, ahol az útvonalat megszakíthatjuk, tehát valamilyen közösségi közlekedési szolgáltatás van. Ki vannak emelve a "Térképek, gps track" pont térképein látható és a "Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek" pontban felsorolt attrakciók. Emellett csak ebben pontban szerepelnek azok a helyek, amik az én bejárásomból különböző oknál fogva kimaradtak, de megtekintésük ajánlott. Ezek is ki vannak emelve a szövegből. A szakaszolás táv adati mellett, itt vannak megadva a szintadatok is.