Szent Márton út icon

Szalacskai Piros + Hármashatár-Dombóvár icon +
Tolnai Piros icon + "Dunán-innen Dunán-túl" icon

Sármellék-Zalalövő icon +
Őrvidéki Piros icon + Szent Imre Vándorút icon

Mátra-Murány Vándorút magyarországi szakasza icon

Zöld sáv az ország közepén + Táborfalva-Kecskeméticon

Marosháti Piros icon

Szajki-tavak - Szabó-hegy icon icon

Szajki-tavak - Hévíz Észak icon

Őrségi Zöld út icon

Ócsa-Csévharaszt icon

Nemti icon
 icon 

Útvonal: Nemti közigazgatási területén belül
Táv: 1,6 km
Szintkülönbség:
+125 / - 30 m
Jelzés: icon
Túramozgalom: nem

Tartalom

Bevezetés icon

Nógrád megyében, a Zagyva-völgyében, a 23-as főúton Bátonyterenye és Pétervására között található Nemti. Innen indul az ország (egyik) legrövidebb fő jelzéssel ellátott útvonala, nem is hagyja el a település közigazgatási határát. A település négy természeti látnivalói közül, hármat közelít meg[1], a Sárkány-szikla (lat: 48.0063, lon: 19.9082) az útvonaltól távolabb esik. Mivel ez a jelzés az erdő közepén ér véget - ahonnan a túrázó(k)nak el kell érniük egy települést - ajánlott a Sárkány-szikla felé visszakirándulni.

A icon a 2014-es turistatérképeken szerepel először. A terület semmiféle védelem alá nem esik és ábrázolja mind a Mátra és a Karancs, Medves, Heves-borsodi-dombság Cartographia turistatérkép.

Térképek, gps track icon


Letölthető és A5-ös méretben nyomtatható 1 : 20 000 -es méretarányú áttekintő térkép

Letölthető gps track
*.gpx

Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek icon

Morgó-gödör [i]  ↔800 méter

Bánya-tető "icon"  ↔670 méter; +45 / -45 m
A kilátóhelyen egy tábla található, melyről többek közt ez a szöveg is olvasható:
"Ezt a helyet 2013 tavaszán kezdte el építeni, fejleszteni pár nemti fiatal. A hely azóta is folyamatosan épül. Páratlan kilátásával, remek hangulatával rengeteg élményt és örömöt nyújt az év minden szakában."


Leány-kő [i] icon ↔200 méter; +25 / -25 m

Érintett települések icon

helység megnevezése jogállás[2] megye[2] járás[2]  lakónépesség (fő) (2019)[2] legjelentősebb kisebbségek (nem kívánt válaszolni) (2011)[2]
Nemti község Nógrád Bátonyterenyei 738 cigány: 6,3% (9,7%)

Földrajzi tájbeosztás icon

A Dövényi Zoltán (2010) féle kistájkataszter szerint:
Nagytáj: Észak-magyarországi-középhegység (6.)
Középtáj: Észak-magyarországi-medencék (6.8)
Kistáj: Az útvonal a Zagyva-völgyéből (6.8.21) indul, a Medves-vidék (6.8.22) felé, az útvonalon e lehatárolás szerinti első dombok már ide tartoznak (?)[3].
A turisták között (részben a területről megjelent Cartographia turistatérkép miatt is) és általában is, a Medves-vidék, Medves elnevezéssel terjedt el. Mivel a turisztikai tájbeosztások általában nem sorolják külön tájként a hegységek és dombságok közötti völgyeket[4], így nyugodtan számíthatjuk ezt az egész területet Medvesként.

Akadályok, kényszer kerülők icon

Ezen az útvonalon nincs ilyen!

Útvonalleírás személyes gondolatokkal icon

Nemti keleti oldalán lévő utolsó, Fenyves utcáján indul fölfelé a zöld a 23-as útról. Néhány ház van a lakott területből és még mielőtt elhagynánk az utolsó házat, jobbra, ahol megszakad az erdő, van egy kis csapás is, amin lehetőség van kitérni a Morgó-gödörhöz. Ahogy leérünk a vízmosás aljába (5-10 méter az utcától és ott még csak kb. 1 méter mély), azon induljunk fölfelé és rövidesen a Morgó-gödör homokköveihez érünk. Az út az elején elég csalános, de azért kijárt. Olyan szűk lesz a hasadék, hogy érezhető a hőméréskletváltozás! A zöld kb. 215 méter magasságból indul a 23-as útról és nagyjából 340-re méterre kell fölkapaszkodni, először töredezett aszfalton, majd dózerúton, főleg akácosban. Picivel a zöld legmagasabb pontja előtt, balra a Bánya-tetőre hívja föl a figyelmet egy kis tábla és zöld háromszög jelzések is segítenek az odajutásban (látszólag nem MTSZ szabvány jelzések). A zöld legmagasabb pontja után egy darabig nagyjából szintben halad a dózerút, majd jobbra le kell térni róla. A rövid lejtő után az oldalban haladunk egy úton és ott egyszer csak vége lesz a zöldnek! Jobbra fölfelé a zöld háromszög folytatódik, fölvezet a gerincre, aminek túloldalán magasodik a Leány-kő.

Bejárás: 2019. október
2019. december