icon

Útvonal: Zalalövő - Szentgotthárd
Táv: 67,1 km
Szintkülönbség: +1010 / -980 m
Jelzés: icon
Túramozgalom: Őrvidék turistája

Tartalom

Bevezetés icon

Már a név is jelzi, hogy az útvonal mely tájegységen vezet keresztül (Őrség), ezen kívül a Vendvidéket is érinti. E két tájegység néprajzi, földrajzi lehatárolás szerint az útvonal a Kemeneshát nyugati felén kezdődik és a Vasi-hegyháton folytatódik, majd a Rába-völgyben lévő Szentgotthárdon ér véget. A köztudatban inkább a néprajzi táj nevei élnek és talán nem véletlenül: ezen jegyek inkább meghatározzák a vidék arculatát, hangulatát. Az útvonal nagyrészt az Őrségi Nemzeti Park területén halad. Karbantartója és a túramozgalom kiírója a Hegyek Vándorai Turista Egyesület.

Az útvonal végig jól jelzett, ennek ellenére több - a ritkábban látogatott - szakaszon benőtt az útvonal. Több helyen úgy látszik, mintha a nyomvonal szándékosan az inkább ritkábban járt (autóval nem járható) utakra lenne kijelölve (hasonlóan a Szent Imre Vándorúthoz).
A Cartográphiás Őrség, Göcsej, Kemeneshát turistatérkép lefedi a teljes útvonalat. Az Őrvidéki Piros, a Szent Imre Vándorút (Szentgotthárd - Körmend-Horvátnádalja) és a Sármelléket Zalalövővel összekötő útvonal, egységesen icon-val jelölt, aminek teljes hossza 223,5 km.

Térképek, gps track icon


Letölthető és A3-as méretben nyomtatható 1 : 90 000 -es méretarányú áttekintő térkép

Letölthető gps track
*.gpx

Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek icon

Zalalövői Tájház icon ↔400 méter


Borostyán-tó strand  ↔kb. 1 km

Vadása-tói Strand icon ↔3,1 km
A tó közelében forrás is található!


Szent Jakab templom (Hegyhátszentjakab) [ME] iconForrás (Szaknyér)  ↔kb. 200 méterPankaszi harangláb [ME] és kovácsműhely [ME] icon>icon ↔3,9 kmBarkás-tó erdei pihenőhely iconSzlovénia legészakibb pontja  ↔50 méter


Bűricza-kilátó icon

"Megrendelő: Kétvölgy Községi Önkormányzat
Kivitelező: Titán - Beton Kft.
Tervező: Véghné Merkli Anna
Területet ingyen biztosította: Polly Ferencné Kétvölgy, Fő út 11. szám alatti lakos
Építés éve: 2011"
- olvasható a kilátónál.


Ritkaházai harangláb icon

""Szoknyás" harangláb
Ritkaháza sokáig a nagy-dolinczi plébániához tartozott egyházilag, s külön temetője volt. Haranglábját 1865-ben építette a község lakossága. A nagy távolság okán a hívek kérésére igazították a települést Felsőszölnökhöz, ahová 1987-ig jártak istentiszteletre a lakosok. A harangláb állításának története a mai napig fennmaradt a lakosság emlékezetében. A harangláb helye miatt az emberek összevesztek a bíróval, aki saját háza mellett egy völgyben kívánta felállítani. Néhány fiú a kocsmáros kérésére ellopta egyik este a harangot, ami a bíró házában volt, és felhozta erre a dombra, ahol teljes erőből verni kezdte a harangot. A harang hangját állítólag három faluban is hallották, ezért az emberek a haranglábat a kocsma mellé, erre a dombra állították fel. Hat harangtartó tölgyfa oszlopa egymást keresztező tölgyfa talpon áll, a tölgyfa talpak tartják a szoknya tartóoszlopait is. Az összes oszlopot két irányba dúcok és könyökfák merevítik ki, és koszorúgerendák fogják össze. Ezekre támaszkodnak a szoknya szarufái. Valamikor a harangláb szoknyatetőjét és harangtorony sisakját is zsúppal fedték."
- olvasható a Réti orchideák tanösvény tábláján.


Hármashatár [i] icon
↔8 km


Alsó János-hegy, kilátó [i] iconLegnyugatibb pont kopjafa icon

"A Nyugati pont története
A rendszerváltás előtti időkben Szakonyfalu, mint az ország legnyugatibb települése volt ismert, ami egy térképre pillantva igencsak furcsának tűnhet. A valóságban Felsőszölnök hazánk legnyugatibb fekvésű községe, de korábban a határsáv, erős határőrizet miatt csak nagyon nehezen volt megközelíthető, így történt, hogy a Magyar Természetbarát Szövetség az ún. „nyugati pontot" a szakonyfalui erdészház közelében jelölte meg. A „legnyugatibb pontot" jelölő kopjafa ma is itt áll, egy letűnt korszak, mai szemmel nézve talán kissé groteszk emlékeként. Maga a terület a fokozottan védett szakonyfalui erdőtömb része. A közeli „kisvadászház" mögött egy 120 év körüli lucfenyő „tanúfa" áll."
- olvasható a Nyugati pont tanösvény tábláján.


Nagyboldogasszony templom [ME]; Barokk kert és Kolostorpark [TT] (Szentgotthárd) iconThermalpark (Szentgotthárd)  ↔1 km


Érintett települések icon

helység megnevezése jogállás[1] megye[1] járás[1]  lakónépesség (fő) (2018)[1] legjelentősebb kisebbségek (nem kívánt válaszolni) (2011)[1]
Zalalövő
város
Zala
Zalaegerszegi
2879
cigány: 1,8% (9,6%)
Hegyhátszentjakab
község
Vas
Körmendi
254
német: 0,7%; román: 0,7% (24,5%)
Szaknyér
község
Vas
Körmendi
56
nincs (5,9%)
Kisrákos
község
Vas
Körmendi
163
cigány: 0,5%; szlovén: 0,5%; német: 0,5% (32,7%).
Ispánk
község
Vas
Körmendi
105
egyéb, nem hazai: 1,1% (11,1%)
Kondorfa
Község
Vas
Szentgotthárdi
486
német: 1,9%; szlovén: 0,8% (3,5%)
Szentgotthárd-Farkasfa
városrész
Vas
Szentgotthárdi
256
n.a.
Kétvölgy-Permise
Község


Vas Szentgotthárdi 90 szlovén: 71,4%; német: 1,0% (2,9%)
Kétvölgy-Ritkaháza
Felsőszölnök
község
Vas
Szentgotthárdi
569
szlovén: 72,9%; német: 2,6% (9,3%)
Szentgotthárd-Zsidahegy
városrész
Vas
Szentgotthárdi
95
cigány: 2,0% (13,0%)
Szentgotthárd
város
Vas
Szentgotthárdi
8864
szlovén: 7,4% (14,0%)

Földrajzi tájbeosztás icon


Akadályok, kényszer kerülők icon

Az útvonalon több helyen találkozhatunk benőtt szakaszokkal, ezért a hosszú nadrág néhol ajánlott. A Barkás-tó és a Kondorfa közötti szakaszon egy bekerített területbe - az az kerítésbe - ütközik az útvonal. Kapu és létra nincs. Vagy megkerüljük vagy mászunk, de akkor természetesen kétszer kell mászni! Ezt leszámítva, a pontos nyomvonal végigjárható!

Útvonalleírás személyes gondolatokkal icon

Zalalövő-Hegyhátszentjakab (4,6 km; +50 / -35 m):
Az Őrvidéki Piros a Sármellék-Zalalövő Piros folytatásaként, a vasútállomásra kitérő piros kereszt jelzésnél kezdődik. Haladunk Őriszentpéter felé, elmegyünk egy műemlék templom mellett. Egy buszmegállónál enyhén jobbra hagyjuk el országutat, az a földút visz le a Borostyán-tóhoz. A strandot kitérővel érhetjük el. Az útvonal a gát mellett megy el, majd azután - tó túloldalán - megtekinthetjük a tavat. Csak néhány 10 métert tesz meg a piros a tó mellett, aztán balra térve kivisz az erdőből. Nagyjából balra egy félkört ír le az útvonal, miután jobbra egy erdő lesz. Ott a közelmúltban volt változás az útvonalban, az OSM nyomvonal még arra vezetett. Az erdőben, egy folyamatosan jobbra ívelő kanyarral érjük el a Hegyhátszentjakabra vezető országutat, jobbra van és a piros érinti azt a falut. Nincs messze onnan. Nagyjából a falu központjában van a közért és a kocsma. A kocsmában lehet bélyegezni annak, aki az Őrvidék turistája túramozgalmat is teljesíteni szeretné. Nekem magyarázkodnom sem kellett, hogy mit akarok, adták a céges bélyegzőt.

Hegyhátszentjakab-Szaknyér (1,8 km; +20 / -10 m):
A kocsma után kedődik a sárga, amin a Vadása-tóhoz és a tó közelében lévő forráshoz térhetünk ki. A tó idegenforgalmi látványosság és strandja is van. Szaknyérba az országúton vezet át a piros. Hegyhátszentjakabon az Őrimagyarósd felé vezető út előtt, láthatjuk jobbra kicsit följebb a román kori Szent Jakab templomot. Az úton nincs forgalom és egyébként sem olyan sima az út, emellett keskeny és kanyargós, ezért nem száguldoznak az autók. Még mielőtt Szaknyérba érnénk, átkelünk egy patakon. Még a patak előtti úton tehetünk kitérőt egy forráshoz. A hangulatos kaszálón befelé haladva, balra egy kicsit följebb, a patak túloldalán vehetjük észre a forrást. A patak mellett pihenő is van. Szaknyérben a sarkon, ahol az országút Észak felé kanyarodik, van egy harangtorony. Az alja tűzoltó szertár.

Szaknyér-Kisrákos (3,0 km; +25 / -10 m):
Egyenesen egy utcává csökken az út rangja. Lejjebb enyhén balra fordul az útvonal, a jobb oldalon lévő kis parknál. Aztán már csak a jobb oldalon lesznek házak, köztük egy felújított kódisállásos is! A patak átkelés után már erdőben haladunk, enyhén fölfelé. Az az út kerékpártúra útvonal is, jól járható. Fönt a tető majdnem sík, szinte nyílegyenesen haladunk át a szántóföld között, egészen Kisrákosig. Ahogy beérünk Kisrákosra, rögtön el is érjük a főutcát. Balra végig az országúton a kék kereszt jelzés megy Pankaszra, aminek egyik nevezetessége a szoknyás harangláb és a mellette álló boronafalú kovácsműhely, ahova az országútról kissé letérve a kék rom (KL) jelzésen juthatunk. Azonban a piros szerint a sarkon jobbra kell fordulni. Elhaladunk a baloldalon lévő templomnál, majd jobbra lesz a Őrségi Paraszt Vigadó, ahol a túramozgalomnak saját bélyegzője van! A kocsma után, hamarosan balra kell menni.

Kisrákos-Ispánk (5,0 km; +40 / -15 m):
Még lesz egy szer, főleg a jobb oldalon lesznek még házak. Aszfalton gyalogolhatunk még egy darabig. Ezért talán egy kis elkalandozásra csábíthat a helyzet, könnyű túl menni a letérés helyén. Jobbra kell letérni. Szinte nyíl egyenesen haladunk Ispánk irányába. Kezdetben erdőtagok közt haladunk, így az erdő nem olyan sűrű. Majd balra lesz egy kaszáló. Az út erősen benőtt kezd lenni, mivel tele van mély keréknyomokkal és gépjárművel már nem lehet használni, így azok egy kicsit balra mennek már az úttól. Ez egy 2-300 méteres szakasz lehet, majd beérünk az erdőbe. Ott is van egy-két helyen hasonló szituáció, az egyenes út néhol használhatatlan már és kezdi benőni. Az erdőben két háromszögelési pont mellett is elhalad az út. Van rá esély, hogy sokaknak kezdhet unalmassá válni már az a szakasz. Jogos, túl sok inger nem érheti a turistát, hajlamos lehet ismét elgondolkodni. Aztán kiér az erdőből, ahol már látható Ispánk néhány háza és egész közel van már oda. 2 egy utcás szerből áll a falu. Abból az irányból először a Keletiszer lesz. Annak főutcáján haladunk - a Őrségi Zöldúttal fonódva - a Béke-liget felé. Ott ahol enyhén balra kell térni a piros szerint, jobb oldalt a egy ház tornácán találjuk az Őrvidék Turistája mozgalom bélyegzőjét.

Ispánk-Kondorfa (8,2 km; +100 / -110 m):
A piros elhalad a Béke-liget mellett, egy murvás úton halad le a völgybe, majd föl a Nyugatiszer-re. Nyugatiszer-en jobbra kell térni, elhagyjuk a házakat. Egy kaszáló-legelőnél, elkerítés is van, aminek a sarka egy kis részt ki is vág a piros nyomvonalából (legalábbis jelzések vannak az elkerített részen is). De ez nem sokat befolyásol. A kerítés baloldalán menve, hamarosan balra kell térni az erdőbe. Az erdőben haladva kiérünk az országútra. Csak keresztezzük és egy murvás út lesz a továbbiakban az útvonal. Már rögtön az út legelején egy tábla hívja föl a figyelmet a Barkás-tóra és környéki kirándulóhelyre. Tavat azonban nem nagyon lehet látni, maximum a baloldalon egy lápot. Tovább sétálva, a kék kereszt ágazik ki a pirosból. Ha kicsit arra indulunk, láthatjuk a réten a pihenőt. A piros szerint hamarosan le kell térni a murvás útról. Jobbra indulunk fölfelé az enyhén füves úton, a baloldali elkerített rész mellett. Majd hamarosan fönt balra térünk a jól járható úton. Egy kereszteződésnél haladunk tovább egyenesen és pont arra van benőve az út. Azonban a jelzések már a fák közé invitálnak elkerülve a benövést. Lesz az útvonalban egy jobbra majd balra törés, ahol megmarad az a szisztéma, hogy az útvonal a fák között halad, elkerülve a benőtt utakat. Utána rátérünk egy gépjárművekkel erősen szétjárt útra, de a zárt lombkoronának hála, ezt az utat nem nőtték be növények. Azonban nagyon hamar, ahogy kiérünk az erdőből, megjelennek a növények is az úton. Ráadásul lesz egy elkerítés is. A piros egy elkerített részen halad keresztül és nincs létra ill. kapu sem. Az elkerítés után rendes úton halad a piros. Majd úgy látszik, hogy kiérünk egy domboldalra. Balra halad az útvonal a domboldalban lefelé. Lent jobbra térünk, áthaladunk a Dó-réten, ahol egy jellegfát is láthatunk, közvetlenül az út mellett. Utána szemben, az erdőben emelkedik az út. Talán az addigi, első komolyabb kaptató, de csak néhány 10 méter. Fölérünk a Má-hegyre, ott balra kell menni. Jobbra mellettünk már a Lugos-patak völgye van. Folyamatosan ereszkedünk le. Megjelennek a Vas megyére jellemző tarvágások és a szétdózerolt utak. Szerencsére egy ilyenről letérünk. A kaszáló-legelő után meglátjuk a sportpályát. Elhaladunk mellette a patak parton, majd azután egy enyhén benőtt úton kell tovább menni. Hamarosan jobb lesz a helyzet és kiérünk az országútra. Jobbra Kondorfa irányába kell menni, átkelve a patakon és felmászva az emelkedőn elérjünk az első utcát. A piros nyomvonala balra fordul az utcába, de a túramozgalom résztvevőinek jobbra van a kocsma a bélyegzővel.

Kondorfa - Szentgotthárd-Farkasfa (7,5 km; +130 / -125 m):
Az utcán balra folytatva az utat, fokozatosan ismét tartunk a völgybe. Balra aztán le is megyünk az aljába, elhagyjuk a települést, átkelünk a patakon. Az addigi jól járható útról, jobbra betérünk az erdőbe egy ösvényen. A patak mellett haladunk, egy kicsit távolabb van tőlünk. Főleg fenyves van arra. Lesz még egy tarvágás, és hamarosan elérjük a Felső-Lugos-völgy elágazást. A piros letér a kék útvonaláról. A patakon átugorjuk, elindulunk fölfelé. Az elkerített kaszáló-legelő előtt balra kell fordulni. Hamarosan beérünk az erdőbe, jobbra kell fordulni. Út nem nagyon van, fától fáig kövessük a jelzéseket! Így téve, szembe hamarosan lesz egy part. Az egyik jelzés jobbra mutató nyila le van kaparva. Joggal hihetjük, hogy rongálás, de most nem! Egyenesen kell fölmenni a partra és megkerülni a bekerített területet. Kiszögelt jelzések csak a másik irányból vannak! A kerülés után haladunk tovább az erdőben, az elején még elég sok helyen tarvágások és kivágott fák között. Majd az erdő elég sötét lesz, ezért talán sokaknak hangulatos lehet, sokáig élvezhetik. Majd megjelennek a vízmosások. Egy ilyenen át is kell kelni, aztán haladunk az oldalban, jobbra lesz a vízmosás. A vízmosáson aztán ismét átkell kelni, elindulunk fölfelé. A továbbiakban eléggé összefolyhatnak az emlékek, az biztos, hogy lesz még egy völgy, vízmosással, amin át kell menni, aztán ismét fölfelé. Még nyáron is sok a levéllel fedett út a környéken, útról útra kell térni és néhány helyen az útvonal mellőzi a jobban járható utakat és néha a fák között halad. Lehet egyébként, hogy régebben utak voltak arra is. Föl és le haladunk úgy érezhetjük, hogy sosem fogunk kiérni az erdőből. Van egy szakasz, ahol ismét az a történet, hogy az útvonal egy régebbi úton halad és kezd benőni, mivel nem zárt a lombkorona fölötte. Nem hosszú, de jelzi nekünk, hogy hamarosan lakott részre fogunk érni, de ez még csak a Farkasfához tartozó Kiserdő néhány háza lesz. De elég hangulatos! Jobbra elhagyjuk a "főutcáját", föntről már látszanak lent a völgyben Farkasfa házai. Nem tart sokáig leérni. Néhány ház közt gyalogolva jutunk le a település rész utcájába, amin a harangláb mellett elhaladva a buszforduló melletti Blazsi Koccintóhoz érünk. Az a túramozgalom bélyegzőhelye.

Szentgotthárd-Farkasfa - Orfalui-nyereg (5,3 km; +130 / -50 m):
Csak néhány 10 métert kell menni a főúton, majd balra fordul a nyomvonal egy utcába. Haladunk az utcában, az összefüggő belterület hátunk mögött marad, csak szorványházak lesznek. Egy ilyen ház mellett kell jobbra fölfelé menni. Erdőben halad az út, egy kicsit mélyül is. Följebb a lombkoronák nyitottabbak és egy kicsit néhol füves az út. Keresztezzük az országutat, nagyon rövid ideig jól járható úton haladhatunk, majd enyhén balra letérünk róla. Kanyarogva, leérünk a völgybe, a vaddisznó dagonyába. Alig van út, csak csapások vannak. Talán ott vehetjük észre először, hogy a bükkös, fenyvesek - és egyéb fák közé - nyír is elegyedik! Elindulunk fölfelé, balra vadles és etető lesz, a másik irányból odáig vezet egy jól kijárt út. Jobbra követjük, amikor arra kanyarodik. Mégsem annyira kijárt, mert a világosabb részeken füves. De hamar följutunk a tetőre. Balra kell menni, hosszasan megyünk azon a gerincen. Nem teljesen egyenesen halad a piros nyomvonala, néha kell enyhe irányváltoztatásokat tenni az útvonal követés érdekében. Később egy rét után lesz egy kút, aminek szabad szemmel talán nem is látható az alja. Utána az útvonal benézhető, figyelni kell! Nem sok már onnan az Orfalu - Apátistvánfalva közti nyereg, ahol keresztezünk egy utat. Buszmegálló is van ott.

Orfalui-nyereg - Kétvölgy-Permise (4,4 km; +30 / -15 m):
Az országút keresztezésénél van a Rókagomba tanösvény útvonalának kezdete is, mely egy ideig a piroson halad. Két tábláját láthatjuk is. Az egyikről megtudhatjuk, hogy a gombák szeretik azt a környéket, több ritka faj is található ott. A másik tábla az erdeifenyőkről szól, hogy csak a Nyugat-Dunántúlon őshonosak Magyarországon, tehát Fenyőfőt elfelejtették megemlíteni. Egyébként a szövegek rövidek tömörek, de idegennyelvű szótárt vigyünk magunkkal, ha nem vagyunk természettudósok és mindent érteni szeretnénk a szövegből. Szép az erdő egyébként és még élvezhetnénk is, ha nem a helyi erdészet tankjainak talpnyomai között kéne ugrálni. Elérünk egy kis pihenőt, ott ágazik ki a pirosból a piros négyzet. A továbbiakban is hangulatos az erdő, a nyír, erdei fenyő egyedek lehetnek érdekesek, ha vki ritkán jár a Vasi-hegyháton vagy a Kőszegi-hegységben. Egyre közelebb jutunk az államhatárhoz. Egy széles útnál érjük el a Vasfüggöny zöldet, jelzésünk fonódik vele. Azon az úton haladva csak néhány méterre vagyunk az államhatár nyiladékától. A zöld később - Szlovénia legészakibb pontjánál - ki is megy a határra. A piros megy még egy darabig a széles úton, majd átvág az országútra. Jobbra néhány 10 méteren az országút az Őrvidéki Piros útvonala, majd balra fölfelé hagyja el az utat. A következő kanyarból már látható a Katalin-dombon álló Bűricza-kilátó. Mivel az országúttól csak néhány méteres sáta, az autós "turisták" is ellephetik. Egy környékre zoom-olt kép van kirakva fönt végig a kilátó korlátján, amerre láthatunk és sok dolog meg is van nevezve. Látszólag túlságosan tiszta időben készült a kép. Az útvonal a kilátó után visszavisz az országútra. Azon lejtünk Kétvölgy-Permise felé és a település táblánál, a feszületnél (túramozgalom kérdés!) kell balra fordulni.

Kétvölgy-Permise - Felsőszölnök (6,9 km / +140 / -215):
Egy darabig műút lesz házak közt, majd lefelé visz utunk, immár erdőben. Lejutunk egy lápos részre, ahol fapallók segítik a járást. Aztán fölfelé visz az út, keresztezünk egy keskeny műutat, majd erdőben haladunk tovább fölfelé. Néhány perc múlva kiérünk az erdőből, megjelennek a házak, szerteszéjjel. Balra térünk két épület között, az egyik mögött lesz a harangláb, mellette fedett pihenő. A harangláb után hamarosan kiérünk a Felsőszölnököt Kétvölggyel összekötő útra. Azon kell menni Felsőszölnök irányába, kb. egy 500 métert. Majd balra lekell térni, földútra. A továbbiakban számon tarthatatlan, hogy milyen utakon is megyünk, kanyargunk jobbra-balra, közben számtalanszor utat váltunk. Kezdetben sok a bedőlt, főleg fenyő. Van egy emlékezetes hely, amikor egy néhány méteres gerincről ereszkedünk le. Főleg utána lesznek vízmosások is. Egy meredek kaptatóval érünk föl egy murvás útra. Néhány ház lesz hamarosan. Balra, lefelé átvágunk egy másik murvás útra. Kezdetben még erdő van, majd ott is megjelennek a házak. Néhány száz méter múlva, balra fordul az út, lesz egy néhány méteres mélyutas szakasz. Az utána lévő szakaszon, balra láthatunk házakat, miközben kaszálón haladunk, majd jobbra térve kimegy az útvonal a domboldalba. Később szembe fordulunk a lejtővel. Néhol igen meredek és szószerint alattunk, már láthatjuk Felsőszölnök házait. Hamarosan leérünk, az első kereszt utca, egyből a főút lesz. Balra megyünk, rögtön átkelünk a patakon, majd az első lehetőségnél jobbra kell menni. Onnan kitérő a Kern kocsma, ahol a túramozgalmasok a bélyegzőt kérhetik.

Felsőszölnök - letérés a Szentgotthárd-Felsőszölnök országútról (7451 j. út) (5,5 km; +110 / -120 m):
A piros a következő utcán megy balra, elindul a Hampó-völgybe. Egy darabig halad ott a házak közt, majd jobbra fordul. Onnan indul a piros háromszög a Hármashatárra! A piros fölmegy egy lépcsőn, hangulatos erdőben emelkedik, a viszonylag jól járható úton. Aztán megjelenik a még biztosan lakott első ház a jobb oldalon. Onnantól autóval is járható az út. Hamarosan elérjük a tetőn haladó utat, amin a zöld halad. Jobbra kell ott menni, a további néhány száz méteren a két jelzés fonódik. Felsőjánoshegyen járunk, balra van rálátás az Osztrák tájra, majd elérjük az Alsójánoshegyre vezető kiágazó utat, ott balra megyünk Alsójánoshegyre. Elérjük a jobb oldalon lévő kis fakilátót, ami közvetlenül a János-hegy háromszögelési pont mellett van. Nagy kilátásra ne számítsunk, de kellemes az egész környék! Még kanyargunk a házak között, majd egy mélyútban indulunk lefelé. Hamarosan balra egy kis ösvényen elhagyjuk a mélyutat. Felmerülhet a kérdés a turistában, hogy mi értelme azon a kis csapáson vezetni az útvonalat. Aztán láthatja, hogy jobbra a mélyút ketté ágazik és ami az általunk járt kis ösvény mellett lesz, be van nőve. Tehát praktikus a vonalvezetés. Az ösvény hamarosan szekérúttá szélesedik. A továbbiakban több úton, ösvényen megyünk, majd emlékezetes a baloldalunkon lévő hatalmas vízmosás. Az mellett megyünk egy nagyon rövid ideig. Néhány háznál érünk le a völgybe, amiben Felsőszölnök is fekszik. Kiérünk a Szentgotthárd-Felsőszölnök országútra. Balra kell menni rajta egy darabig, majd jobbra kell letérni.

letérés a Szentgotthárd-Felsőszölnök országútról (7451 j. út) - Szentgothárd-Zsidahegy (11,3 km; +230 / -205 m):
Elég érdekes, mert mintha egy nyitott udvaron át vezetne az útvonal. Mögötte megy be az erdőbe és indul fölfelé. Keresztezünk egy széles utat. Azután megint alig van út a piros túrázók számára. A lankás oldalban megyünk még mindig fölfelé, szinte a pirossal jelzett fáktól fákig. Majd elérünk egy utat, amin haladhatunk a piros szerint. Talán egyáltalán nincs is szint azon a szakaszon. Elérünk egy másik utat, élesen jobbra kanyarodunk (jobb oldalt feszület). Onnantól néhány 10 méteren át fonódunk a piros kereszttel. Majd egy benövéssel kezdődik az az út, amin balra letér a piros a piros keresztről. Később sem kijárt. Jobbra kicsit távolabb, láthatunk egy-két házat, azok már Kétvölgy házai. Lesz egy elhanyagolt rét, aminek a szélén menve, fenyvesbe érünk és haladunk lefelé. Leérünk egy másik rétre, ami ott jártamkor nem volt lekaszálva. Át kell menni rajta, majd átmenni a patakon. Aztán szembe föl. Erdőirtás következik, teljesen szétvan dózerolva minden, néha az ágak is ott hevernek a nyomvonalon, de legalább egy-két fát meghagytak, amin a piros látható. Átkelve a kiirtott területen, balra kell iránytváltani, majd jobbra, aztán egy jellegfánál érünk el egy normálisan járható utat, ami az útvonal lesz. A továbbiakban több úton kell haladni és nem nagyon vannak viszonyítási pontok, de nagyjából szintben haladunk a kicsivel 300 méternél magasabb tetőn. Amikor egy enyhén jobbra kezdődő úton lefelé haladunk, abból lehet tudni, hogy közel járunk a kis vadászházhoz, ami mellett a Vasfüggöny idejében kijelölt nyugati pontra emlékeztető kopjafa áll. Már a ház előtt néhány méterre kezdődik a murvás-sóderos út. A ház mellett padokat, asztalokat találunk. Egy darabig tovább lehet menni azon a jól járható erdészeti úton, de amikor az balra kanyarodik, jobbra kell menni egy elég elhagyott úton. Rögtön az első lehetőségnél balra vezetnek a piros jelzések. Követve őket egy patakon is át kell kelni. A patak után következik a mászás. Följebb közel vízszintes lesz a terep, elérünk egy murvás-sóderos utat. Balra menve, azon egészen az Apátistvánfalva felé menő országútig mehetünk, enyhén lejtve. Egy rétnél érjük el az utat. Keresztezzük és a továbbiakban is hasonló út lesz mint előtte. Talán egy kicsit keskenyebb, de legalábbis jobban záródik fölöttünk a lombkorona, így jobban az erdőben érezheti magát a turista. De aztán változik a helyzet, kiérünk az erdőből. Hamarosan balra átkell menni az elhagyatott kaszálón. Az erdő előtt folyik a patak, azon is átkell még ugrani. Majd az erdőben elindul az útvonal fölfelé. Alig vannak utak, ismét figyelni kell a jelzéseket, amik elég jól vezetnek ott. Néhány perc mulva megláthatjuk Zsidahegy utolsó házát. Addig visz az aszfaltos út, amire ki is térünk. Aztán az útvonal átmegy az egyutcás városrészen, közben egy jobbra törés lesz benne. A városrészhez fölvezető bekötőút sarkán lesz egy kőkereszt, amit a túramozgalmasoknak meg kell figyelni!

Szentgotthárd-Zsidahegy - Szentgotthárd (3,7 km; +5 / -70 m):
Tovább haladunk az aszfalton, majd az utolsó házaknál kell balra kanyarodni. Azon a talajúton megyünk lefelé, hamarosan Zsida egyik utcája lesz az útból. Az utca balra, majd jobbra kanyarodik, leér a völgybe. Ott balra fordulunk, az a főút, ami a buszfordulónál kiszélesedik. A sportpálya után láthatunk egy haranglábat is. Szentgotthárd előtt lesz még egy rövid beépítetlen rész. Szentgotthárdon ismét elérjük az Apátistvánfalvára menő utat. Arra jobbra fordulva jutunk be a város központjába. A körforgalomnál az egyenes irányt tovább követve juthatunk el a Nagyboldogasszony templomhoz. Érdemes a templom mögé is betekinteni, hogy lássuk a barokk kertet és a parkot. Ugyancsak a templomtól érhetjük el a fürdőt is, a Thermalparkot. Nagyjából szembe vele, a Vörösmarty Gimnáziumnál ágazik le a piros kereszt a vasútállomás felé. Az az Őrvidéki Piros vége, de nem a piros sáv vége, onnan Szent Imre Vándorút elnevezéssel tovább folytatódik!

Bejárás: 2019. június, kivéve
2019. április, június-július
A következő kitérő(k) bejárása, 2019. szeptemberben:
- Borostyán-tó Strand; Vadása-tói Strand és forrás; Pankaszi harangláb és kovácsműhely; Thermalpark (Szentgotthárd); Szentgotthárd, Barokk kert és Kolostorpark
2019. december