icon

Útvonal: Verőce – Apaj
Táv: 232,7 km
Szintkülönbség: ~+1930 / ~-1945 m
Jelzés: icon
Túramozgalom: igen

Tartalom

Bevezetés icon

"Az útvonalunk a hegyvidéket az Alfölddel összekötő turistaút, bejárása nagyon változatos élményeket nyújt az erre vállalkozóknak. A délkeleti Börzsöny határáról indulunk a Börzsönyt Cserháttól elválasztó Lesvölgy vonalába eső Verőce vasútállomástól. A nyugati Cserháthoz tartozó Kosdi-dombságon keresztül, majd a Naszály mészkőrögének északi lábánál vezet a Pest megyei turista főútvonal. Kosdnál tér vissza a Kosdi dombvidékre. Tovább haladva a déli Cserhát dombjain járunk. Vácdukánál a mintegy 10 km hosszú csörögi Kígyó hegyen átkelve-Sződ táján - a Pesti-síkság és a Gödöllői-dombság határára érünk. Vácrátótnál K-re fordulva őrbottyánnak tartunk. Innen Gödöl-lő-lsaszeg érintésével Gyömrőig a Gödöllői dombságban haladunk. Itt érjük el a Pesti-síkságot. A Gyáli-csatorna átlépése után túránk a mostanában Alföld kapujának nevezett térségen (Péteri, Csévharaszt, Ócsa) halad át, majd Délegyházánál a Dunamenti-síkságra ér. A PMP Ráckeve, Dömsöd elhagyása után Apajpusztán fejeződik be. A Pest Megye Turistája jelvényszerző mozgalom létesítése a PTSZ úttörő munkája, hiszen az említett területek nagy részén nem voltak turistautak. A hegyvidékhez szokott természetjáróknak egy új - domb- és síkvidéki - világot szerettek volna bemutatni." - olvasható a túramozgalom igazolófüzetében.
Az útvonal egy nagyjából 120 km-es dombsági és egy 110 km-es alföldi szakaszra bontható. Utóbbi esetében megfontolandó a kerékpározás, mivel emelkedő nincs és a terep is jó, csupán Csévharaszt környékén találkozhatunk rövidebb homokos szakaszokkal. A Naszály környékén is csak 330 méter magasságra kapaszkodik az útvonal, így legmagasabb pontja a 344 méteres Margitánál van.

A Pest Megyei Piros hosszasan kanyarog a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzetben (Erdőkertes-Gödöllő között és Isaszeg után, Pécel környékén) és az Ócsai Tájvédelmi Körzet szélső területein. Bár maga az útvonal nem érinti, de az út végén kitérőnek ajánlott Réce tanösvény a Kiskunsági Nemzeti Park, Felső-Kiskunsági puszta területén halad. Az ugyanígy kitérőnek ajánlott Halesz, a Csévharaszti-borókás természetvédelmi területen található, de a piros is elhalad a védett terület mellett. Országos jelentőségű természetvédelmi terület még Vácrátóton a botanikus kert (Vácrátóti arborétum természetvédelmi terület), Gödöllőn a Grassalkovich kastély parkja (Gödöllői Királyi Kastélypark Természetvédelmi Terület) és Ráckeve, Kiskunlacháza terültén a Peregi parkerdő (Peregi Parkerdő Természetvédelmi Terület).
Az útvonalat a következő turistatérképek fedik le (a lista lehet nem teljes): Börzsöny, Cserhát, Gödöllői-dombság, Új turistautak Monor környékén, Csepel-sziget.

Térképek, gps track icon


Letölthető és A2-es méretben nyomtatható 1 : 100 000 -es méretarányú áttekintő térképek

Letölthető gps track
*.gpx

Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek icon

Verőce szabadstrand [i]  ↔600 m


Lósi major [i]:
 • Wass Albert Múzeum (szobor) ↔620 m
 • Kárpát Haza Temploma ↔↔520 m
  "Verőce a Dunakanyar egyik szép települése, ahol élek és dolgozom. Állok a Katalinpusztára vezető út mentén a Lósi-völgyben és tekintetem megakad egy erdővel borított kis hegyecskén. Meredten nézem a helyszínt és valami megindul a lelkemben. Kicsi népünk nagyon mélyre süllyedt a tisztesség, a becsület, a munka és a hazaszeretet területén. Oly mélyre, hogy ember már nem tud mit tenni, és azt gondolja, hogy a magyar megújulást már csak valami csoda hozhatja meg. Építsünk hát egy templomot a Kárpát Haza Templomát, ahol minden magyar fohászkodhat hazánk feltámadásáért. Ennek a templomnak a felépítése szolgáljon bizonyságul arra, hogy hittel, szeretettel és összefogással a magyar nemzet visszanyerheti önbecsülését és hajdan volt dicsőségét. Tegyük a Kárpát-Haza Templomát és környezetét a magyarság kultikus helyévé, ahol találkozhatunk, együtt ünnepelhetünk és ahol közösen megélhetjük együvétartozásunkat. Ezen a szakrális helyen megszólalnak majd a különböző felekezetek papjai, valamint a magyarság megmaradását szolgáló világi emberek is. Minden héten valaki más, különböző helyről jött ember fog szólni magyarságunk védelmében és mindannyiunk javára. A magyar zászló már ott leng a domb tetején a majdan templom helyén és hívja honfitársainkat határainkon innen és túlról, hogy segítsenek szellemi és fizikai munkával, tárgyi és pénzbeli adománnyal, hogy a templomot együttes erővel felépíthessük. Isten, áldd meg a magyart! " - Bethlen FarkasFenyves-hegyi kilátóhely icon  ↔40 m


Czettler kúria ↔700 m


Rockembauer kopjafa icon 
"... a mi tízfőnyi csapatunk fizikai értelemben egyáltalán
nem állt különleges emberekből. Voltak köztük régi „szervezett" turisták, és voltak olyanok, akik soha semmilyen természetjáró egyesületnek nem voltak tagjai. Tehát amit mi tízen megcsináltunk, azt - bízvást állíthatjuk - bárki
megteheti."
- Rockenbauer Pál, 1979Óriások pihenője icon 


Kosd:
 • Református templom [ME] ↔2,1 km

 • Római katolikus templom [ME], Kálvária-szoborcsoport [ME] ↔↔780 m


Rád:
 • Muslay-Toperczer-kúria [ME] icon 
 • Római katolikus templom [ME] icon 

Magas-hegy (Ezredforduló kopjafa) ↔2,5 km; +/- 115 m


Csekei kápolna (rom) és kilátóhely icon  ↔2,1 km; +/- 65 m
"A csekei kápolnarom, három község Rád-Vácduka-Kisnémedi mértani középpontjában található. A kápolnától gyönyörű kilátás nyílik Vácdukára, a Naszály-hegyre, a Dunára és a környező dombokra is. A kápolna 1796-ban épült, ma nagyon leromlott, elhanyagolt állapotban van, néhány falmaradvány mutatja az egykori elhelyezkedést. Építését a kápolna alatt található Cseke-község lakói kezdeményezték. Mára már csak néhány lakója van a településnek, jórészt inkább gyümölcsösök találhatók itt." - olvasható a romnál


Vácduka:
 • Serényi-kúria [ME] icon
 • Latinovits-Bottlik-kúria [ME] ↔760 m


Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) [TT] [i] icon
A fényképek sorrendben: Vigyázó-kastély [ME], légzőgyökerek, műrom, barlang, malom


Pálos fogadó [ME], tájház, Péter-Pál apostolok-templom [ME] és kőkereszt icon
(A látnivalók egymás mellet találhatók a Rákóczi Ferenc utca és Jókai Mór utca sarkán. A temlom a Magyarország kistájainak katasztere c. könyvben nincs kiemelve.)


Vácegres:
 • Római katolikus templom [ME] ↔680 m
 • Evangélikus templom ↔460 m


Margita icon
A Gödöllői-dombság kistáj legmagasabb pontja: 344,2 m tszf. Tetején geodéziai mérőtorony áll, ami fizikailag látogatható.Babati templom helye [i] ↔500 m


Istállókastély [ME] icon


Pap Miska-kút [i] icon


Teleki Pál sírja ↔400 m


Római katolikus templom [ME], Kapucinus rendház [ME] (Nagyboldogasszony-bazilika) icon


Gödöllő:
 • Szent István Egyetem [ME] icon

 • Szabadság tér környéki látnivalók:
  • Mária-oszlop [ME] ↔440 m
    
  • Hamvay-kúria / Városi Múzeum [ME] ↔↔320 m
   "A XVII. század második felében épített Hamvay-kúria az 1760-as években, Grassalkovich Antal idején nyerte el mai formáját. A barokk stílusú épület fogadóként, majd iskolaként működött. Múzeum céljára fölújította: Gödölő város önkormányzata 1999-ben." - olvasható az épület falán.
  • Református templom [ME] ↔↔↔240 m
 • Erzsébet park [TT] icon  ↔1,5 km (a park bejárata. A Mária szobortól ↔1,1 km):
  • Kálvária-szoborcsoport [ME]
  • Erzsébet-szobor [ME]
  • Erzsébet-szikla [ME]

 • Grassalkovich-kastély [ME] és kastélypark [TT] (A kastélypark és a 3-as út között: Nepomuki Szent János-szobor [ME]) ↔A kastély az útvonal mellett található, a kitérő hossza függ a kastélyparkban megtett sétától, a szobor az útvonalról egy irányban 270 méter.
  "A Ferenc József és Erzsébet királyné, később Horthy Miklós nyaralóhelyeként híressé vált gödöllői barokk kastélyt Grassalkovich Antal építtette a 18. század közepén. A gróf itt fogadta 1751-ben Mária Teréziát. A Grassalkovichok fiági kihalásáig követően az épület többször gazdát cserélt, a Magyar Állam 1867-ben vásárolta meg királyi pihenőrezidenciának."

Román stílusú Római katolikus templom [ME] icon  ↔1,5 km
"XIII. századeleji körtemplom helyén a XV. sz. végén épült gótikus templom helyett a XVIII. sz. közepén barokká építette át. Helyreállította az Országos Műemléki Felügyelőség, 1971-ben." - olvasható a templonál.


Falumúzeum (Isaszeg) icon ↔460 m


Honvéd emlékmű [ME] icon  ↔6,3 km


48-as honvéd sírok
 • icon  ↔240 m

 • icon
  "Az Isaszegi Csata, 1849. ápr. 6-án... A fital magyar honvédsereg fényes diadalt aratott a császári haderő fölött. Mindkét fél részéről mintegy ezer-ezer halott maradt a csatamezőn... A csatában elesetteket a határ több pontján temették el. Ezen a helyen is több száz hős honvéd nyugszik..." - olvasható a helyszínen.

Péceli Trianon emlékhely  ↔1,5 km


Gyömrő:
 • Gyömrői Tófürdő [i] ↔440 m

 • Tőzeges-tó  ↔600 m

 • Református templom [ME] és Artézi-kút [i] icon

 • Kitérő a Református templomtól (körforgalom) ↔2 km:
  Teleki-kastély [ME] és Tájház [ME] [i]

 • Harmónia Állatkert icon

Evangélikus templom (Péteri) ↔120 m
"Épült 1822 és 1830 között klasszicista stílusban. Tervezője Zitterbarth Mátyás pesti építész volt." - olvasható a templom falán.


Halesz [TT] icon > icon > jelzetlen ↔4,1 km


Édes-házi pihenőhely icon


Hubertusz kápolna icon


Öreghegyi pincék [ME] icon
A fényképek nem a hivatkozás alatt lévő műemlék pincét ábrázolják!


Premontrei kolostor [ME] ↔280 m
Tájház [ME] ↔↔100 m


Római katolikus templom (Ócsa) icon


Délegyházi tavak és egy kuriózum:
 • Nomád Kemping és Strand [i] ↔2 km
 • Tavirózsa Kemping és Strand [i] ↔↔1,1 km
 • Naturista Oázis Kemping [i] ↔↔↔500 m
 • Vadkörtefa [TT] ↔↔↔↔3,4 km

Tököli parkerdő:
 • Pihenőhely icon  ↔400 m

 • Erdészház melletti rét (kocsányos tölgy) icon  ↔1,3 km

Szigetcsépi szabadstrand [i] ↔450 m


Szerb Ortodox templom [ME] és Szent Teréz Római Katolikus templom (Szigetcsép) icon
"Műemlék Szerb Ortodox templom épült 1768-ban copf stílusban." - olvasható a templom falán.


Ráckeve:
 • Aqualand Ráckeve [i] ↔1,3 km

 • Savoyai-kastély [ME] és Árpád-szobor icon

 • Kossuth Lajos utca épületei
  • Művelődési ház és könyvtár [ME] icon
   "Egykori "Feket sas" vendégfogadó. Épült a XVI. sz.ban reneszánsz stílusban, átépítve barokk stílusban a XVIII. sz.-ban, bővítve a XX. sz.ban." - olvasható az épület falán.

  • Ifjúsági ház [ME] icon
   "A XV. század végén későgótikus-korareneszánsz stílusban épült kereskedőház. Belső ablaka, bejárati ajtaja és a díszterem boltozata, kiemelkedő építészeti értékű. Pincéje dongaboltozatos, ahonnan díszes kőkeretesajtó vezet a Duna irányába." - olvasható az épület falán.

  • Árpád Múzeum [i] icon

 • Görögkeleti szerb templom [ME] ↔620 m
  "Ráckeve kiemelkedő jelentőségű műemléke, Magyarország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma..." "A késő gótikus templom 1487-ben épült. A belsőt változatos alakos falfestés borítja amely mai formájában 1755-ből és 1771-ből származik." - olvasható a templomkert kerítésén.

 • Városháza [ME], Vámház [ME] icon
  "Az egykori hídvámház épülete épült 1932-ben, neobarokk stílusban, Sebestyén Artúr tervei szerint." - olvasható a Vámház falán.

 • Hajómalom [i] ↔500 m
  "Magyarországon az 1960-as években Ráckevén volt az utolsó és 2008 óta Ráckevén épül az első hajómalom." - olvasható a hajómalomnál.

 • Szent Imre-kilátó [TT] ↔1,6 km
  "Újraszentelt templomrom: zarándokhely "Virágos Pereg" község emlékére, az 1977-ben telepített Peregi Parkerdő természetvédelmi területen." - olvasható a kilátónál

 • Vadkacsa szabadstrand [i] icon

Dömsöd:
 • Petőfi-fa [TT] ↔350 m
  "E helyen írta Petőfi Sándor "Piroslik már a fákon a levél..." c. költeményét 1845-ben." - olvasható a fánál.

 • Strand Dömsöd ↔↔460 m

 • Református templom [ME] [i], Petőfi-szobor [ME] icon

 • Petőfi Sándor Emlékmúzeum [ME] ↔560 m
 • Petőfi-ház [ME] ↔440 m
  "E házban laktak Petőfi Sán dor szülői s testvére: István, s ez volt a költő rövid ideig tartó otthona az 1845-46ik évben." - olvasható a Petőfi-ház falán.


Madár megfigyelő tornyok (Réce tanösvény)
"A vízrendezések után a csatornákkal behálózott földeken rizst termesztettek, a magasabb részeken intenzív gazdálkodású mezőgazdasági táblák sorakoztak. A talaj magas sótartalma, rossz vízháztartása, tápanyagszegénysége miatt a termelés nem volt gazdaságos. A nemzeti park megalakulása óta az intenzív mezőgazdaság megszűnt a területen, de a hagyományos legeltetésnek ma is fontos szerepe ven a sótürő növényzetből álló szikes puszták fennmaradásában. A magyar szürkemarha mellett a ma már ritka bivalycsordát is megfigyelhetjük. A nagy legelők fontos túzokélőhelyek, a repce- és lucernátáblák a téli takarmányt biztosítják a fokozottan védett madár számdra. A természetvédelmi gondoskodásnak köszönhetően ma itt él a hazai legnépesebb fúzokóllpmány. A faj érzékenysége miatt a terület csak a kijelölt tanösvényen látogatható." - olvasható a tanösvény egyik táblájáról.
 • 2. állomás icon  ↔3 km

 • 5. állomás icon  ↔↔1,9 km

Érintetttelepülések icon

helység megnevezése jogállás[1] megye[1] járás[1]  lakónépesség (fő) (2020)[1] legjelentősebb kisebbségek (nem kívánt válaszolni) (2011)[1]
Verőce község Pest Szobi 4008 német: 3,4 %; cigány: 1,4% (10,0%)
Szendehely-Katalinpuszta
településrész Nógrád Rétsági 315 n.a.
Kosd község Pest Váci 2393 német: 0,9 %; cigány: 0,7% (12,0%)
Rád
község Pest Váci 1954 cigány: 1,2%; szlovák: 0,6%; (17,9%)
Vácduka község Pest Váci 1695 német: 1,7 %; cigány: 1,5% (8,0%)
Csörög
község Pest Váci 2136 cigány: 12,4% (10,2%)
Sződ község Pest Váci 3791 szlovák: 1,5 %; cigány: 0,1% (12,4%)
Vácrátót
község Pest Váci 1993 szlovák: 1,0%; cigány: 0,1% (16,8%)
ŐRBOTTYÁN város Pest Váci 7676 cigány: 0,6% (13,2%)
Vácegres
község Pest Aszódi 904 cigány: 15,4%; szlovák: 11,3% (12,4%)
Erdőkertes község Pest Gödöllői 8522 cigány: 2,4% (10,4%)
Gödöllő-Babatpuszta
településrész Pest Gödöllői 18 n.a.
Gödöllő-Máriabesnyő településrész Pest Gödöllői n.a. n.a.
GÖDÖLLŐ
város Pest Gödöllői 32101 német: 1,6 %; cigány: 1,2% (13,7%)
ISASZEG város Pest Gödöllői 11513 cigány: 3,2% (13,0%)
GYÖMRŐ
város Pest Monori 19446 román: 0,6%; cigány: 0,6% (17,4%)
Péteri község Pest Monori 2505 német: 2,8%; szlovák: 2,4%; cigány: 0,6% (18,3%)
ÓCSA
város Pest Gyáli 9543 cigány: 1,3% (15,0%)
DUNAVARSÁNY város Pest Szigetszentmiklósi 8490 német: 2,9 %; cigány: 1,2% (12,9%)
SZIGETHALOM város Pest Szigetszentmiklósi 18024 cigány: 0,9% (18,0%)
Tököl-Parkerdő településrész Pest Szigetszentmiklósi n.a. n.a.
Szigetcsép
község Pest Ráckevei 2419 német: 11,4%; szerb: 4,5%; cigány: 0,4% (15,2%)
Szigetújfalu község Pest Ráckevei 2030 német: 14,1 %; román: 0,4% (11,3%)
RÁCKEVE
város Pest Ráckevei 10800 német: 1,2%; cigány: 2,9% (13,9%)
Dömsöd nagyközség Pest Ráckevei 5854 cigány: 4,8% (9,5%)
Apaj
község Pest Ráckevei 1135 német, cigány: 0,2% (18,9%)

Földrajzi tájbeosztás icon
Az útvonaldiagramon szereplő kistájak, a következő nagy-, ill. középtájon helyezkednek el:
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖZÉPHEGYSÉG (6) nagytáj
Visegrádi-hegység (6.1), Börzsöny (6.2), Cserhát-vidék (6.3)
ALFÖLD (1) nagytáj
Duna menti síkság (1.1) középtáj[2]

Akadályok, kényszer kerülők icon

A bejárás időpontjában végig járható volt az útvonal, néhol füves és kissé benőtt szakaszon előfordúltak, ezek az útvonal leírásban meg vannak említve.
Ilyen szakasz volt pl. Apaj előtt.
Az Édes-házi pihenőhely előtt (Hosszúberek-Péteri - Ócsa szakasz) az útvonalon volt egy lekerítés, de az út járható volt a kerítés mellett.
Ill. közvetlenül az 51-es út után (Dunavarsány-Szigetcsép szakasz) egy kiírás szerint (erősen kétséges, hogy hivatalos) az útvonal egy rövid szakasza magánterület.

Útvonalleírás személyes gondolatokkal icon

Verőce vá. - Katalinpuszta, OKT-bélyegzőhely (8,6 km; +240 / -170 m):
Verőce vasútállomás épületéből kilépve, balra indulunk. Keresztezünk egy utat, ami balra átmegy a vasútvonala alatt. Azon jobbra indulva - majd a 12-es utat keresztezve juthatunk le a Dunához, ahol szabadstrand található. A piros azonban egyenesen megy tovább, következő lehetőségnél átvisz a vasútvonal alatt, majd fölfelé kapaszkodik. Az utca a temető mellett jobbra ível, a meredekség csökken. Miután hídon keresztezzük a Vác-Balassagyarmat vasútvonalat az összefüggő lakóházakat, nyaralók váltják. Közöttük haladunk elég hosszasan, enyhén fölfelé. Jobbra elég sokszor leláthatunk a Dunára. Még mielőtt elérnénk az első tornyot, egy villanyvezeték alatti kis ösvényen juthatunk le a Lósi major ba, ahol többek között a Wass Albert múzeum és a Kárpát-haza ökumenikus temploma az érdekesség. A piroson a tornyokat aztán nem is láthatjuk magunk mellett. Az utolsó ház után, balra, meredeken fölfelé kell kapaszkodni. Végre beérünk a természetbe. Hamarosan a piros háromszög vezet ki bennünket egy nagyon szép kilátóhelyre . Esőház és asztalok is vannak, onnan láthatjuk vissza mind a két tornyot, de a lényeg a legtöbbeknek nem ez lesz! A piros háromszög után az út hamarosan szelíden lejtve folytatódik. Kiérünk egy útra, ott balra halad a piros, jobbra ismét nyaralók. De nem tart sokáig ez, mert a jelzések balra visszavezetnek az erdőbe. Keskeny ösvényen haladhatunk lefelé, néhol vízmosások törik meg a lejtőt, egyen nekünk is át kell jutnunk. Egy szekérút keresztezése után ösvényünk levezet egy völgybe. Azután hamarosan kijutunk a Verőce-Katalinpuszta műútra, amin jobbra haladunk. Balra kell majd letérni róla, a patak menti, hangulatos, gyalog és kerékpárúton (földút). A Cettler-kúriá hoz két irányból is eljuthatunk. Vagy onnan a patak völgyből - átkelve a patakon és a 2-es úton is - vagy már Katalinpuszta belterületéről. Addig a gyalog és kerékpárúton eljutunk a 2-es úthoz. Bár a jelzések egy körre invitálnak egy gyalogátkelőhely érdekében, de ha a biciklisek áttudnak menni ott a 2-es úton, ahol a kerékpáros átvezetés van, akkor gyalog is fog sikerülni. Átjutva a 2-es úton, az első lehetőségnél jobbra el is hagyjuk a forgalmas utat. Majd balra fordulunk. Jobbról csatlakozik a régi útvonal, ami a másik eljutási lehetőség a Cettler-kúriához. Utóbbi útvonal turistaszempontból érdekesebb és szebb és alig hosszabb a másiknál. A piros az erdőszélen halad, majd jobbra betér az erdőbe. A Naszály nyugati nyúlványának lábán tekergünk, ösvényről - útra - ösvényre térve. Közben érintjük a Rockembauer Pál kopjafá t. Újabban a piros is levisz a Katalinpusztai kirándulóközponthoz. Ott van egy szép tófóliás tavacska és az OKT-bélyegzővel bélyegezhetünk is. Számos lehetőség van azon a helyen, interneten érdemes utána nézni!

Katalinpuszta, OKT-bélyegzőhely - Kosd (9,4 km; +180 / -200 m):
Vissza kell mászni arra az útra, ahonnan a piros letért, ez csupán néhány méter. Azon a hegyoldali úton halad a piros, nem sokkal a patak fölött. Az óriások pihenőjéig tanösvénnyel fonódunk, ha unatkoznánk lehet olvasgatni. Lent a völgyben, egy felhagyott kis kőbányában az egyik tanösvény tábláról dastejni mészkőről és a hárshegyi homokkőről olvashatunk. A piros követi a tanösvény útvonalát oda le, néhány métert megyünk csak a völgyben haladó aszfalton, aztán visszamászunk az oldalba. A völgy kiszélesedik, később kijutunk egy rétre. A réten később a fatáblára helyezett jelzések mutatnak balra. Balra, ahol hamarosan a füzes lápon keresztül vezető, cölöpökre helyezett deszkákon jutunk előre. Majd keresztezzük a völgyben haladó utat, ami itt már nem aszfalt burkolatú. Jobbra párhuzamosan haladunk vele, néhány méter múlva az Óriások pihenőjé hez érünk. Tűzrakó, padok, esőház. Ide vezet egyébként a völgyben haladó széles út is, amit megint keresztezünk, aztán ismét deszkás szakasz a füzesben. Kiérünk a rétre. Szemben a Naszály. De balra fordulunk és haladunk keresztül a réteken, még elég hosszasan és majd csak később kell szembe fordulni a Naszály ellaposodó vonulatával. Nem is kell fölmenni, csak kb. 330 méterre. A meredekebb fölfelé menet akkor kezdődik, amikor a rétről, jobbra bemegyünk az erdőbe. És egyébként az sem olyan meredek. Azt, hogy fölértünk, a kék jelzés jelzi. Ösvényen fonódunk vele 20-30 métert, majd végleg elbúcsúzunk tőle. Haladunk lefelé, majdnem egészen Kosdig. Az ösvény egy keskeny gerincen halad, majd egy szekérút keresztezése után vízmosásban. Aztán egy szélesebb úthoz csatlakozunk lent a völgyben. Amikor lesz egy kis emelkedő, következtethetünk arra, hogy hamarosan Kosdra érünk! Fönt nyílt a terület, szép rálátás van az előttünk lévő dombokra, majd Kosd házai is föltűnnek. Az utca aztán egy kicsit arrébb lesz tőlünk, át kell menni jobbra. A piros nem mélyül el Kosdban, egy körforgalom után kifelé vezet. A körforgalomnál ki van festve egy piros bélyegző jelzés, alá az van írva Pálma P., azaz Pálma Presszó. Ott jártamkor zárva volt, de a központban található nemzeti dohány bolt és ÁFÉSZ, de ott van a Római katolikus templom a Kálvária szoborcsoporttal is. A település kiemelkedő látnivalója még a Református templom is.

Kosd-Rád (3,9 km; +85 / -105 m):
A körforgalom után az utca ki is vezet a településről. Enyhén fölfelé vezet a széles, autóval is járható út. Lesz egy jobbra, majd balra törés az útvonalban. Később a fák között jutunk ki egy másik útra, ami az erdőszél (balra) és a bodzaültetvény (!) között vezet. Majd jobbra átjutunk a másik erdőszélre, ahol egy széles, murvás úton lejtünk. Kiérve az erdőből olyan kilátás lesz, ami egy olyan dolog, amiért érdemes turistának lenni! Rád látképe is ott van a kínálaton, nyílegyenesen lejtünk felé. Beérve a házak közé, baloldalon először a romos Muslay-Toperczer-kúria lesz, majd ugyancsak balra a Római katolikus templom . Balra az országúton a Pest Megye turistája igazolófüzetben szerepel látnivalóként még a Muslay-kastély és a Muslay-tisztilak is, de előbbi nagyon-nagyon romos, utóbbi meg 700 méter kitérő és kívülről alig lehet látni valamit belőle. Sokkal érdekesebb a település fölött álló Magas-hegy .

Rád-Vácduka (9,1 km; +65 / -70 m):
A piros egy ideig a főúton halad, majd balra kell befordulni egy utcába, aztán jobbra. Elhaladunk a játszó- és pihenőpark mellett. (A kihelyezett tábla szerint a területen sátorhelyek is találhatók!). A füves terület után majd jobbra váltunk irányt, nagyjából párhuzamosan az országúttal (korábban azon vezetett az útvonal). Azonban később egy picit kell menni az országúton, tehát jobbra tér az útvonal az országút felé és ott ér ki rá, ahol az fordul, tehát a turista szinte nem is vált irányt, csak útburkolatot. Ott a sarkon egy feszület is van. Kijárt földútra fordulunk balra és elég hosszasan haladunk a dombok között. Baloldalon néhány ház, hajlék. A kijárt út aztán enyhén balra fordul, a házak közé, de a piros egyenesen megy tovább. Aztán nem kell fölmenni az előttünk lévő emelkedőn, még a két magasles előtt enyhén balra kell menni az akácosban, a füves úton. A piros L jelzés fönt, a szántóföld sarkánál ágazik ki. Az nagyjából egyenesen folytatódik a szántó szélén a piros jobbra halad tovább. Érdemes kitérőt tenni a Csekei kápolná hoz, az előbb említett piros L jelzés szerint, ha nem is az igen romos kápolna, hanem a panoráma miatt. Ugyanis egy helyről látszódik a Budai Széchenyi-hegy, Hármashatár-hegy, a Pilisi Kevélyek és Visegrádi-Dunakanyar hegyei. A kápolnából csak néhány fal részlet áll, de padok is vannak előtte. Ideális sátrazó hely! A piros azután nagyjából szintben, majd lefelé halad egy jól kijárt úton, semmit mondó erdőben. Vácduka az újépítésű házaival köszönt, ez már távolról látszik. Jobbra fordulva, ezeket csodálhatjuk a baloldalunkon, vagy bosszankodhatunk, hogy ezek is csak területet vettek el a természettől. Már régebbi házaknál fordulunk balra a főút, a központ felé, elhaladunk a sportpálya mellett (Ott található a Serényi-kúria !). A főútra érve, majd balra azon folytathatjuk a Pest Megyei pirosat. (Jobbra rövid kitérővel érhető el a Latinovits-Bottlik-kúria .)

Vácduka-Sződ (4,4 km; +70 / -95 m):
Vácdukán egy ideig a főúton kell haladni, majd jobbra fordulva egy utcába, indulunk fölfelé. Az utolsó háznál az utca jobbra kanyarodik, egyenesen tovább egy kis ösvény lesz. Azon halad a piros. Haladunk fölfelé a Kígyó-hegy teteje felé. Nagyjából a tetőn indulunk el nyugati irányba. Egész hangulatos az erdő egyébként. Aztán balra kell térni, elindulunk lefelé. A cserjésből láthatjuk a tájat is magunk előtt. Hamar elérjük a Vác-Galgamácsa országutat, amin jobbra kell menni. Az út elég forgalmas! Aztán balra hagyjuk el az országutat egy kevésbé forgalmas másik országúton, Sződre végig azon megyünk. Sződ a temetőjével fogad, majd a Római Katolikus templomnál érjük el a Sződliget felé vezető utat, a templom a sarkon áll.

Sződ - Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert (7,9 km; +30 / -15 m):
Sződön a Sződliget felé vezető út ill. a Csörögre vezető út sarkától Vácrátót irányába indulunk. Később az Y-elágazásban jobbra tartunk. Betorkolunk egy utcába, ami kivisz a településről. A baloldalon lévő területet meg kell kerülni (valószínűleg tanyák vannak arra). A murvás út letér balra, egyenesen haladunk tovább az akác fasor közt. Ezen a szakaszon csak a Visegrádi-hegység látványa fokozhatja a jó hangulatot. Majd egy T-csomópontban szemben lesz egy feszület. Ott kell balra menni. Utána már nem láthatunk az előbb említett hegyekre, a fák is többnyire akácok. Aztán megyünk balra. A homokos részen fenyőkkel is találkozunk. Lesz egy füves terület, az út jobbra, majd balra kanyarodik. Elérjük a Vácrátóti Botanikuskert kerítését (jobb oldalon). Majd kiérünk egy útra, ott jobbra kanyarodunk, beérünk a házak közé. Nagyjából a botanikus kert mentén érünk ki az országútra. Még előtte, jobb oldalon találjuk a Szentháromság templomot. A főúton jobbra megyünk, a Nemzeti Botanikus Kert kőkerítése mellett. Hamarosan elérjük a bejáratát.

Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert - Őrbottyán (5,8 km; +70 / -30 m):
A botanikus kert bejáratától tovább haladunk a főúton. A jelzésen hamarosan átinvitálnak az út baloldalára, mert aztán balra kell fordulni. Az utolsó házak környékén, jobbra fordulunk. Kertek, kaszálók közt kanyargunk. Néha vannak erdőfoltok is, főleg akáccal és nyugati ostorfákkal. Emlékezetes az lesz majd, amikor egy villanyvezetékkel párhuzamosan haladunk. Egy lovarda területébe ütközünk, egy kicsit jobbra, majd balra kell térni. Utána egy erdőn át, hamarosan Őrbottyán, Erdősor utcájához érünk. Ott balra megyünk, majd a harmadik lehetőségnél jobbra. Azon az utcán érjük el tulajdonképpen a Rákóczi Ferenc utcát (településen átvezető út), de közben keresztezzük a 71-es vasútvonalat is (amit ott autóval nem lehet keresztezni).

Őrbottyán-Vácegres (8,9 km; +165 / -110 m):
Haladunk a Rákóczi Ferenc utcán Észak-kelet felé. A Péter-Pál apostolok-templom ná jobbra hagyhatjuk el az utat (kissé tovább a főúton, a baloldalon találjuk a tájház at, jobbra a néhai Pálos fogadó t, a templom mellett pedig egy műemlék kőkereszt áll.), indulunk fölfelé. Egy szakaszon az út kissé füves lesz, majd egy birtok után ismét jól kijárt, nyilvánvalóan a birtokot valahonnan máshonnan közelítik meg. A magányos, szétszórt házak között haladunk fölfelé, majd kiérünk az erdőből. Visszatekintve még láthatjuk a Naszályt. A nyíltrész előttünk erdővel zárul, de még előtte kicsit jobbra kimegyünk a domboldalba, ahonnan szép kilátás van Erdőkertes felé. Balra megyünk lefelé a fák közt, az előbbi nyílt rész mellett. Jobb oldalon kerítés. Majd baloldalon is összefüggő erdő lesz és jobb oldalt is. Az már nem akácos, tölgyek közt haladhatunk. Enyhén jobbra váltunk irányt, majd élesen. Erőteljesen haladunk lefelé a füves úton, az erdő is elég elburjánzott. Majd egy vadászházromnál (semmit sem lehet látni az útról) kanyarodik balra az út, majd becsatlakozunk egy kijárt útba, jobbra megyünk. Egy picit még lejjebb megyünk, majd erőteljesen megindul az út fölfelé. Teszünk egy derékszögű jobbost és még azután is emelkedik az út. Átmegyünk a tetőn, lefelé cserjésbe érünk. A zöld jelzés csatlakozik jobbról. Azzal együtt térünk majd balra. A tető alatt haladunk a domboldalban, erdőfoltok és nyitott részeken át. A gerinc aztán lejön az útig, azon a környéken lesz kilátás Galgamácsa irányába és D felé a Margita környékére. Az út jobbra kanyarog, Vácegres felé lejtünk már. Vácegres házai közt, hamarosan leérünk az országútra. Vácegresen rövid kitérővel érhető el a Római katolikus- és az Evangélikus templom .

Vácegres-Erdőkertes (3,0 km; +15 / -45 m):
Az országúton aztán el is hagyjuk a települést. Amikor az országút jobbra kanyarodik, egyenesen van tovább egy földút, azon halad a piros. Lejtünk egészen a völgyig. Nyílt a terület (a kezdeti baloldalon lévő akácost kivéve) így rálátás van az előttünk lévő dombokra. Lent egy erdő mellett haladunk (jobb oldalon), majd be is érünk a fák közé, keresztezzük az Egres-patakot, majd azután jobbra kell térni. A továbbiakban összevissza vannak az utak a homokos legelőn, majd a végén az országút előtt közvetlenül a patak mellé visz az útvonal a sűrű erdőben. Elég gyanús, hogy gyakori vendég arra a vaddisznó, mintha az egész utat, ők dagonyáznák össze. Az Erdőkertes - Vácegres országúton balra megyünk, rövidesen be is érünk Erdőkertesre. Amikor az út jobbra fordul, a piros egyenesen vezet tovább egy utcában.

Erdőkertes - Máriabesnyő vm. (14,7 km; +280 / -295 m):
A Béke utcán haladunk, majd az első lehetőségnél fordulunk is balra, majd az utca végén jobbra, fölfelé. Balra egy kis csapáson kell bemenni az erdőbe, majd rögtön jobbra. Kis ösvényen haladunk fölfelé. Kiérünk egy széles útra, ahol balra fordulunk. Az út elég homokos. Jobbra váltunk irányt, baloldalon kerítés, a fenyves jellemző. Még haladunk egy kicsit lefelé, majd az út enyhén jobbra fordul, elhagyja a kerítést, aztán balra fölfelé haladunk. A Margitán álló geodéziai toronyig az emelkedő lesz jellemző. A piros kereszt jelzésig még meredekebb is lesz, de a fáradságért kárpótol a hangulatos tölgyerdő. A piros kereszt kiágazása után szelídül az emelkedő szöge, még egy pici lejtő is lesz. Egy elágazás után (sárga sáv) néhány méter séta a Margita . A geodéziai torony 5 emeletes, bőven a fák fölé ér. Simán látni a Kékest, a Cserhátban az elbányászott Berceli-hegy azonosítható egyértelműen. A közelben a Gyertyános, Fóti-Somlyó is látható. A Duna másik oldalán lévő hegyek is láthatóak természetesen. Lefelé az út ösvénnyé szűkül a végén elég meredeken torkollunk egy kocsiútba. Balra haladva jutunk egyre lejjebb. Majd jobbra térünk Babatpuszta irányába, odáig szinte egyenesen haladunk. A tölgyest később akácos és hasonló özönfák váltják. Egy villanyvezeték széles nyiladéka alatt, enyhén jobbra folytatódik az út. Később a Babati templom helyé nél van az útvonalban egy jobbra-balra törés. A templom helyét néhány földsánc és egy kövön lévő írás jelzi. Babatpusztától egy ideig aszfaltos az út a lovardák és telepek között, majd enyhén jobbra, majd balra menve van néhány porta. A fasor közt csatlakozunk egy útba, szembe az Istállókastély . Jobbra megyünk a kastély előtt, az út balra kanyarodik, beton kockákból kirakott és elmegy a kastély mellett. Balra érdemes kinézni a tavakhoz, ahol lehetőség van rá. Messziről hallhatjuk az M3-as autópálya zaját. Az út átmegy alatta, rögtön utána jobbra, ösvény vezet a Pap Miska-kút hoz, ahová a piros is megy. Utána meredeken kapaszkodunk a vízmosásos ösvényen. A tetőn vége a tölgyes erdő tagnak, fiatalos váltja. Balra egy ösvényen folytatódik az útvonal, hamarosan elkezd lejteni. Leérünk egy úthoz, amin a piros kereszt halad. Jobbra haladva elmegyünk a Máriabesnyő lakópark mellett. Majd elhaladunk a temetőnél, amiben Teleki Pál sírjá t találhatjuk. A Nagyboldogasszony-bazilika a jobb oldalon lesz majd. Kiérünk a 3-as út mellé. A következő gyalogátkelőhelyen át is kell menni. Máriabesnyő vaúti megállóhelyhez balra vezet egy utca. A vasút alatt megállóhelynél aluljáró vezet át a vasút latt, onnan lehet fölmenni a peronra.

Máriabesnyő vm. - Gödöllő vá. (3,4 km; +60 / -35 m):
A vasúti aluljáró után az első lehetőségnél jobbra kell fordulni. A Szent István Egyetem parkerdőig lakott területen haladunk egyre magasabbra. Az erdőt elérve, az melletti utcán haladunk, majd jobbra bemegyünk az erdőbe. Átvágunk az erdőn, amiben láthatunk Kocsányos tölgyet, szép számban. Elhaladunk egy állattartótelep mellett, rövidesen elérünk egy aszfaltozott utcát. Azon megyünk balra. Jobb és baloldalon a Szent István Egyetem területe és épületei. Majd amikor az a műút jobbra kanyarodik, nagyjából tartjuk az irányt és ösvényen haladunk az erdőben. A piros szerint haladva az ösvényeken, leérünk egy utcához, amit eresztezünk és megyünk a járdán, majd újabb utcát keresztezve, át a parkon, ami már a vasúti sínekig tart. A vasútállomás területén aluljáró van, át kell menni.

Gödöllő vá. - Isaszeg vá. (11,8 km; +95 / -125 m):
A vasútállomástól az Alsó parkon haladunk át, elérjük az Isaszeg, ill. Szada-Veresegyház felé vezető utat. Szemben találjuk a Grassalkovich kastély t, a kastélypark bejárata kicsit távolabb van a 3-as út mellett, Budapest felé. Ugyancsak arról a helyről tehetünk kitérőt a HÉV-vonal túloldalán lévő, Hamvay-kúriá hoz, a Református templom hoz, a Mária-szobor hoz és a sárga jelzés szerint a távolabbi Erzsébet park ba, ahol a Kálvária-szoborcsoport , a hársfasor és az Erzsébet-szobor és Erzsébet-szikla a kiemelhető. A piros Isaszeg felé halad, aztán az első lehetőségnél el is hagyjuk azt az utat. Jobbra haladunk a zárt kastélykert oldalában. A körforgalmat szembe hagyjuk el, ill. mellette haladunk a gyalogátkelőhelyen. Az utca aztán elhagyja Gödöllő belterületét, hosszasan haladunk az aszfaltúton, amin azért forgalom is van! Elmegyünk a repülőtér mellett (baloldalon), majd az út bevisz az akácosba, enyhén balra kanyarodik és a füves reptér mellett kezd emelkedni. A repteret az akácos takarja. Zajt az M31-es autópálya ad. Majdnem fölérünk a tetőre, amikor balra letérünk az aszfaltról, egy földútra. Az erdő domináns fája, az akác, néha vehetünk észre pl. egy-egy nyugati ostorfát. Jobbra és balra figyelve, észrevehetjük, hogy egy gerincen haladunk. A bejárás idején (2020) éppen fakitermelés volt a jobb oldalról, így arrafelé - és néha szembe is -, kilátás fokozza az élményszintet. Km-eken át haladunk, különösebb irányváltoztatás és útjelleg változás nélkül. Lesz egy kisebb lejtő, majd emelkedő. Néha lesz rálátás Isaszegre is, egyre közelebb jönnek azok a házak. Majd amikor kiérünk egy rét szélére és magunk előtt látjuk a tetőn a házakat, hamarosan jobbra lekell térni egy alig észrevehető ösvényre. Az egy vízmosásban levisz a dombhátról. Lent balra kell majd fordulni és szinte egyenesen haladunk a legelőn, kis házak és állattartó porták között, egészen a vasútig. A patak mellett kell átmenni a vasút alatt. A vasúti híd után a Pécel-Isaszeg országút hídja van. Azon az úton megyünk balra, Isaszegre. A PENNY előtti utcán jobbra kanyarodva vághatunk át a zöld jelzésre, amin elérjük a Román stílusú Római katolikus templom ot. A piroson a PENNY után 250 méterre lesz majd a turistaút csomópont, ahonnan a piros kereszt és zöld turistautak vezetnek Isaszeg vasútállomásra. Lent balra kell majd fordulni a legelő közt, de hamarosan balra vissza kell mászni a dombhátra. Áthaladunk a dombháton, a másik oldalon haladunk jobbra a Gödöllő-Isaszeg tórendszer egyik tavának közelében. Jobb oldalon nyaralók. 500 méter múlva balra kanyarodunk a tó felé és gátom megyünk két tó között. Ezután jobbra fordulunk. A vasútvonal előtt balra kell még fordulni egy utcába, amin eljutunk a vasútvonal zajvédő faláig. Jobbra lesz majd az aluljáró, azon kell átmenni. Túloldalon lesz majd a vasútállomás.

Isaszeg vá. - Gyömrő vá. (20,4 km; +305 / -310 m):
Isaszegen a vasútállomás felé vezető piros kereszt és zöld elágazástól haladunk tovább a főúton. A vasútállomástól, a vasúttal párhuzamos utcán haladunk Budapest irányába. A sportpálya után az utca balra kanyarodik, egy gyalogút lesz tovább egyenesen, azon érjük el a Pécel-Isaszeg utat (Rákóczi út), balra megyünk tovább azon. Egyenesen a zöld jelzésen a Román stílusú Római katolikus templomhoz tehetünk kitérőt. A piros szerint elmegyünk a Szent István Király-templom mellett, majd Dány felé megyünk tovább jobbra. A templommal szemben, a balra nyíló utcán érhetjük el a Falumúzeum ot. A Dány felé vezető útról, aztán kétszer egymás után jobbra kell fordulni, amely utca elvezet egy domb előtti rétre. Kis kaptatóval jutunk föl (viacolor járda) a 48-as Honvéd-emlékmű höz. Az emlékművön kívül még a kilátás is fokozza az élményszintet. Azután sűrű, fiatalos erdőben, kijárt, keskeny ösvényen haladunk a Kálvária-hegy teteje felé. Egy idő után erdőirtásra érünk, ahol mindenképpen tekintsünk vissza! Utána már idősebb erdőben jutunk föl a széles, sóderos útra. Balra egy rövidebb sétával is találhatunk 48-as honvéd sírok at, de a központi részt jobbra menve a piros is érinti. A környéken több pihenőt és esőházat is találunk. Haladunk tovább a sóderos úton. (Jobbra lesz egy hasonló út a Kálvária-hegyi átjátszó toronyhoz, ahová nem érdemes kitérni, nincs kilátás onnan!) A sóderos útról is láthatunk jobbra házakat, majd miután elérünk egy utat - ahol balra fordulunk - már hétvégi házak és kertek közt túrázunk. Az egyik utcába jobbra fordulunk, majd a következő lehetőségnél - egy feszületnél - balra. Még mindig kertek közt haladunk. Az út erőteljesen lejteni kezd, ami jelzi, hogy hamarosan balra kell fordulni, egy keskeny ösvényre. Beérünk az erdőben. Egy katlanban kanyarog az út, majd föl kell mászni egy keskeny kis gerincre. Néhány méter múlva jobbra el is hagyjuk azt. Az ösvényen ismét lakott területhez érünk, de a szélén haladunk egy úton. A házak után enyhén jobbra térünk egy másik útra, amin egy mély horhoshoz jutunk. Le kell menni az aljába, balra kell menni benne egy kicsit, hogy aztán az ösvényhez érjünk, amin könnyen kijuthatunk belőle. Ismét keskeny ösvényen halad a piros, érintünk egy fenyves erdőtagot is, majd kijutunk az erdőből. Nagyjából DK-i irányban haladunk a füves, cserjés területen, a Bajtemetésen (előttünk lévő domb) lévő geodéziai torony felé, a mellettünk lévő völgybe oldalazva. Természetesen le is megyünk a völgybe, ahol a Pécel-Isaszeg országút felé megyünk, tehát leírunk egy kis kerülőt a továbbiakban. Az út átvisz a majoron, majd eléggé tönkrement műút vezet egészen az országútig. Még előtte élesen balra kell fordulni egy földútra. Egy hangulatos réten kelünk át, majd azt enyhén jobbra hagyjuk el. Azután több mint másfél km-en át haladunk fölfelé az erdőben, szinte nyílegyenesen. A rétről kb. 180 méteres magasságból kb. 280 méter magasra jutunk, amikor kiérünk az erdőből. Jobbra tehetünk kitérőt a Péceli trianon emlékhelyhez , balra a piros folytatódik. Átmegyünk a szántón és egy erdősáv szélén megyünk még picit magasabbra. Aztán jobbra térünk. Egyenesen tehetünk kitérőt a korábban már említett geodéziai toronyhoz. Piros háromszög jelzést már alig láthatunk, a toronyból már szinte az összes vasat elvitték, nem lehet fölmenni (2020). A továbbiakban a piroson haladva, baloldalon szántás lesz, jobb oldalon pedig cserje sáv. Felettük át lehet látni a Dunamenti-síkság felé, semmi sem zavarja a kilátást, bár helyismeret nélkül kevés dolgot azonosíthatunk. Aztán lesz egy balra, majd jobbra törés az útvonalban, a továbbiakban a baloldalon lesz erdősáv, jobb oldalon szántó, de a kilátás megszűnik, mert folyamatosan haladunk egyre lejjebb. Az út jobbra kanyarodik. Jobb oldalon a szeméttelep lesz, az amihez vezető széles útra csatlakozunk, nem sokára. Az úton teherautó forgalom is előfordulhat. Kijelenthető, hogy turista szempontból, nem egy élvezetes szakasz az! Keresztezzük a 31-es utat. A továbbiakban vörös sóderral szórt úton haladunk, hamarosan Gyömrő egyik utcája lesz az útból, a házak először a jobb oldalon jelennek meg. Majd elérünk egy utat, ahol balra fordulunk, hamarosan mindkét oldalon házak lesznek. A vasútállomásig a továbbiakban jobbra, balra, majd ismét jobbra menve láthatjuk meg a vasúti megállóhely alatt átmenő gyalogos aluljárót. Gyömrőn több turistaszemmel is értékelhető látnivaló van, de csak a vasútállomás után.

Gyömrő vá. - Hosszúberek-Péteri vm. (11,3 km; +50 / -95 m):
Gyömrőn a vasútállomás és a Városháza után egy utcába balra fordulva juthatunk a Gyömrői Tófürdő höz. A következő látnivaló, ahová kitérőt érdemes tenni a Tőzeges-tó . Majd a Református templom és az Artézi-kút nál lévő körforgalomból tehetünk újabb kitérőt a Teleki-kastély hoz és a Tájház hoz. Az uszodánál térünk le a Mende (31-es út) felé vezető útról. Gyömrő az ingyenesen látogatható Harmónia Állatkert tel búcsúzik. Egy kis ösvényen haladva a cserjék közt, jobb oldalon még láthatunk új építésű házakat, majd a temető mellett, egy szélesebb úton folytatjuk az utat, be az akácerdőbe. Útelágazáshoz érünk, jobbra, egy még szélesebb úton folytatjuk a túrát. Követjük az út jobb, majd bal kanyarját. Az út a Pataki Ferenc lakótelephez vezető aszfaltos úthoz vezet, amit keresztezünk. A továbbiakban keskenyebb szekérúton halad a piros, ami balra kanyarodik. Egy jobbra, majd balra kanyarodás kivételével egyenesen haladunk az akácerdő (amiben itt-ott tölgy is elegyedik) végéig. Jobbra haladunk az erdőszélen, majd a szántásokat szegélyező fasor közt beérünk Péteri egyik utcájára, ami rövidesen ki is vezet a főútra. Azon haladunk balra. Péteri legfőbb nevezetessége a Klasszicista stílusú, Evangélikus templom . Szembe vele a park, ami helyi védelmet élvez. A 4-es útról Péteribe vezető országútra fordulunk jobbra, azon hagyjuk el Péterit. Az út áthalad az M4-es fölött, majd Hosszúberek-Péteri vasúti megállóhelynél keresztezi a Budapest-Cegléd vasútvonalat. A vasúti megállóhely peronja, az átjárótól jobbra található.

Hosszúberek-Péteri vm. - Ócsa (33,2 km):
A vasúti átkelő után, Péterit a 4-es úttal összekötő útról, balra letérünk, majd a vele párhuzamos keskeny aszfaltos utcába fordulunk jobbra, átmegyünk Hosszúberken. Elérjük a 4-es utat, amin balra megyünk néhány métert. Jobbra fordulunk a tanyák felé vezető, széles földútra. Autóforgalomra ott is számíthatunk, mivel a tanyalakók azon közlekednek. Átkelünk a Vasadi (2-es)-főcsatornán, az út keskenyebb lesz, a természetben érezhetjük magunkat, igaz az erdőt főleg akácos és tájidegen fenyves alkotja. Balra kanyarodás után ismét megjelennek a házak. Mintha falu lenne az erdőben! Jobbra balra kanyarodunk ebben a falu az erdőben közegben, elhaladunk a néhai Akácos büfénél. A Rózsahegy elágazás - ahol a piros négyzet kiágazik és Vasadra vezet - előtti egyenes szakasznak, csak a végénél van tanya. Az elágazás után DNy felé haladunk, majd aztán É-ÉK felé fordulunk és egészen Csévharaszt határáig tanyamentes övezetben haladhatunk. Csévharaszt belterületét nem érinti a Pest megyei piros, a Haleszi úti elágazásnál jobbra halad, Csévharaszt pedig egyenesen van tovább (piros négyzet). Viszont Csévharaszton át tehetünk kitérőt egy kiemelkedő, az ősborókás szélén álló homokbuckára, a Halesz hoz. A piros a következő szakaszon áthalad a védett borókáson, a védett terület után csatlakozik a sárga egy rövid szakaszra (Borókás kereszteződés). Még a fonódott szakaszon jobbra fordulunk, majd a sárga balra leválik (Hazai nyaras). A piros egyenesen halad a főleg akácból álló erdőben. Aztán balra kanyarodunk, majd az út jobbra, aztán balra fordul az erdőszélen és azon a részen ott jártamkor, lekerítették az utat is, de az erdőszélen ellehet menni a kerítés mellett. Hamarosan az Édes-házi pihenőhely hez érünk. A pihenő után hamarosan jobbra, azután balra kell fordulni. Elmegyünk a Gombosi vadászház mellett, ami mellett a Hubertusz kápolna áll. A kápolna után 1 km múlva csatlakozik a zöld jelzés, az Ország közepe út (Gombos úti elágazás), a fonódás egészen Ócsáig tart. Az elágazást követő szakaszon jobbra kanyarodunk egy elhagyott útra, amin vadetető és magasles áll. A következő T-elágazásban balra fordulunk, majd jobbra. Párhuzamosan haladunk az M5-ös autópályával, aminek zaját már hallhatjuk. 1,8 km-t haladunk még egyenesen, míg az M5-ös felé vesszük az irányt, felüljárón át is megyünk rajta. Haladunk az Öreg országút (4604-es út) felé a széles úton, tanyák közt. Az egyenességet csak egy enyhe balra-jobbra törés szakítja meg. Az országúton kell haladni egy néhány száz métert, balra, Ócsával ellenkező irányba. Jobb oldalt a Budapest-Lajosmizse vasútvonal. Jobbra hagyjuk el a 4604-es utat, egy földúton. Csak egy picit megyünk abba az irányba, mert aztán a vasúttal és az Öreg országúttal fordulunk nagyjából párhuzamos irányba, Ócsa felé. Akácos, kert, szántó, majd egy jobbos és balos után emelkedünk egy buckahátra, amin hamarosan a nádtetős, alföldi típusú pincéket találjuk ( Öreghegyi pincék ). Természetesen szőlők is vannak. Egy balossal, majd jobbossal lemegyünk a hátról, hamarosan lakott területre érünk. Azok már Ócsa házai. Azonban még balra elhagyjuk a házakat, erdőszélen, szántás mellett, majd egy ligetes részen kelünk át egy útra, ami ismét bevisz a házak közé. Kijutunk az egyik országútra. Az Ócsai református templom ( Premontrei kolostor ) épületéhez és a Tájház hoz balra tehetünk kitérőt. A piros szerint elhaladunk a Turul-szobor mellett, majd egy Y-elágazáshoz érünk, aminek egyik ága Alsónémedi felé vezet, az lesz a további útvonal. A sarkon áll a Szentháromság templom ( Római katolikus templom ), onnan jobbra mehetünk a vasútállomásra, az igen kopott és hiányos piros kereszt jelzésen.

Ócsa-Dunavarsány (18,2 km):
Ócsát az Alsónémedire vezető országúton hagyjuk el. A település tábla után nem sokkal, balra közelíthetjük meg az Ócsai Madárvártát. Azonban kutatási célokra hivatkozva a terület csak engedéllyel látogatható. A kitérési lehetőség után, még 2 km-en keresztül az országút a Pest megyei piros útvonala. Az országútról néhány tanyára vezető földúton vágunk át az 5-ös útra. Az utolsó szakasz autóval nem járt, ott jártamkor le volt kaszálva a gaz. Az 5-ös útból szerencsére csak néhány méter jut a Pest megyei pirosra. A következő a2,8 km-t, egy széles - néhol tört aszfaltos, néhol köves és néhol poros - úton tesszük meg a Duna-Tisza-csatornáig. Kezdetben üzemek, raktár épületek vannak az út mellett, majd egy kicsit közel érezhetjük magunkat a természethez. A csatorna után szántóföldek közt haladunk. Már a távolból föltűnnek a házak és épületek, amik a baloldalon lesznek. Jobb oldalon kavicsbányák. A széles út azután az erdőszélen balra kanyarodik. Arra tehetünk kitérőt a Tar-hegyre, a geotoronyhoz. (2020. nyarán a torony alsó vas létrája hiányzott, két fenyőágra szögelt lécekből csináltak felmászó alkalmatosságot.) A piros azonban jobbra folytatódik az erdei két nyomos földúton. Hamarosan az útvonal a feszültség alatt lévő drótkerítésen belül folytatódik, ahol az út balra kanyarodik, de a nyomvonal egyenesen tart tovább, majd kijut a kerítésen kívülre. Út szinte nincs is, de a növényzet nem magas, csak a nyomvonalat kell ismerni, mert jelzések is alig vannak velünk. Jobbra elérünk egy mezőt, a mezőn balra kanyarodik a nyomvonal. Keresztezünk egy erdővágáson haladó utat, a túloldali erdőben jobban kirajzolódik az út. Majd balra fordulva, a tanyák mellett, a jól járható úton jutunk ki a Bugyira vezető országútra. 9-es km-kőtől a 8-asig haladunk rajta - Budapest irányába -, amikor balra megyünk, a bányatavak között a munkagépekkel kijárt, sóderos, poros úton. Kijutunk egy aszfaltos útra. Balra tehetünk kitérőt azokhoz a tavakhoz, ahol három strand közül is választhatunk. Ezek a távolság sorrendjében: Nomád Kemping és Strand , Tavirózsa Kemping és Strand , Naturista Oázis Kemping. A naturista strandot túl található a védett Vadkörtefa. A piros a továbbiak - egészen Dunavarsányig - aszfalton, többnyire lakott területen halad (Délegyháza-kertváros). Kezdetben a Délegyházi-tavak szegélyezte nyaralók és vízparti villák mellett megyünk, majd távolodva a parttól lesz egy kis erdei szakasz is. Elérjük a Délegyházát és Dunavarsányt elválasztó Akácfa utcát, amin jobbra megyünk, majd rögtön balra. Szóval a továbbiakban az már Dunavarsány. Később balra a Gyóni Géza utcán érhetjük el a vasúti megállóhelyet.

Dunavarsány-Szigetcsép (14,7 km):
A vasúti megállóhelyhez vezető Gyóni Géza utca sarka után keresztezi útvonal a Budapest - Kunszentmiklós-Tass - Kelebia vasútvonalat és halad Taksony felé - a vasúti sínek mellett -, majd a harmadik lehetőségnél kell balra fordulni egy utcába. Az utca végéig kell menni, ahol ismét balra kanyarodik az útvonal. Az első utca hagyja el jobbra a települést, a piros is aszerint. Az út enyhén balra kanyarodik, egyenesen egy földút halad tovább, azon kell haladni. Az az út szinte nyílegyenesen halad az 51-es útig. Parlag, telkek, lovarda, erdősáv lesz az utunk mellett. Néhány métert kell haladni a forgalmas 51-es úton is. Balra térünk le róla. Az a kis szakasz, amíg átérünk egy utcához, egy kiírás szerint magán terület! A Soroksári/Ráckevei-Duna parti utcában megyünk, a nyaralók mellett. A parton van néhány pihenő és információs tábla az élővilágról. Már láthatjuk a hidat is, addig van még kis ártéri erdő szakasz, majd szinte föl kell mászni a híd töltésére. A piros bemegy a Csepel-szigetre! A híd után az első lehetőségnél balra térünk egy utcába, lakott területen. Majd balra kimegyünk a partra. A parton haladunk majd 4 km-en át. Balra a Soroksári/Ráckevei-Duna, jobbra nyaralók. Az út hol keskeny ösvény, néhol kaviccsal felszórt sétaút, néha pedig a velünk párhuzamosan futó utcáról levezető kocsiút, mely néha a parton is vezet még a portákhoz. Arról a szakaszról tehetünk kitérőt először a Szigethalmi Vadasparkhoz a piros kereszt, majd piros négyzet jelzésen, később a Tököli parkerdő ben álló erdészház melletti rét re, ugyancsak a piros négyzet jelzésen. A kitérő kezdeti szakaszán egy pihenő t is találunk, ugyancsak egy réten. A majd 4 km után a lakott terület egy időre megszűnik, kicsit távolabb kerülünk a parttól, jobb oldalon szántóföldek lesznek. Aztán lakott területre érünk, az út is aszfaltos lesz. Az utca - egy mellékág előtt - a Tököl-Szigetcsép országút felé kanyarodik. Addig lesz földút is, amikor egyenesen átvágunk egy másik utcára, ami kivezet az országútra. Az országúton balra megyünk, azon megyünk be Szigetcsépre. Még a település tábla előtt balra található a Szigetcsépi szabadstrand . A településen először balra lesz a Szerb Ortodox templom a temető mellett, majd jobbra a Szent Teréz Római Katolikus templom . Azután az első lehetőségnél jobbra megyünk, majd később balra (Váci Mihály utca, egyenesen a HÉV-állomás).

Szigetcsép-Szigetújfalu (5,5 km):
A Váci Mihály utcán haladva, egy utca keresztezése után el is hagyjuk a települést. Szántók, parlagok közt haladunk a földúton, egyre közelebb érve a HÉV-vonalához. Aztán jobbra kanyarodva, át is kelünk a HÉV-vonalon, majd balra megyünk mellette. Az út elég elhagyott már! A HÉV-vonalát enyhén jobbra hagyjuk el, egy alig kivehető, benőtt - de járható - ösvényen, ami átvezet a jobbról arra az irányra forduló jól járható földútra. Balra lesz a temető, az odavezető aszfaltút bevezet Szigetújfaluba. A település területén aztán balra fordulunk egy utcába, majd a templomnál az egyenesen haladást egy jobb, majd balra kanyarodás töri meg. Kiérünk a Szigetszentmárton felé vezető útra, azon pedig a Tököl, ill. Ráckeve felé menőre.

Szigetújfalú - Ráckeve HÉV-állomás (11,2 km):
A Tököl-Ráckeve útról jobbra kanyarodunk Ercsi, a rév felé. Az az út átvezet az árvízvédelmi gáton. 5,7 km-en át, azon haladunk. Elég füves! A gátat egy aszfaltút keresztezi, azon balra hagyjuk el a gátat. Jobbra, majd balra kanyarodunk az üzemeknél és a házaknál. Az út továbbiakban föld, de autóval is könnyedén járható. Majd a továbbiakban egyenesen egy kétnyomos földút lesz. Jobbra lesz egy tanya, majd az út végén jobbra folytatódik az útvonal. Másfél km-t haladunk egyenesen, majd balra egyet, miután ismét jobbra kanyarodunk. Akkor már Ráckeve házaival párhuzamosan megyünk. Az egyik utca ki is jön az utunk vonaláig, balra kanyarodunk abba az utcába. Kiérünk a HÉV töltéséhez. Az, és a házak közt egy járdán haladunk, majd átmegyünk egy aluljárón. A másik oldalon lépcső van, ott van Ráckeve állomás is.

Ráckeve HÉV-állomás - Dömsöd, Református templom (11,5 km):
A HÉV melletti úton megyünk jobbra, az vezet be a városba (balra az Aqualand Ráckevé hez mehetünk). Elmegyünk a zárt Savoyai-kastély (hotel) mellett. Mellette ugyancsak jobb oldalon lesz az Árpád-szobor . Az Árpád hídig (Soroksári/Ráckevei-Duna híd) a Művelődési ház és könyvtár , az Ifjúsági ház műemlék épületek lesznek még, ill. baloldalon az Árpád Múzeum . A hídfőtől tehetünk kitérőt a Görögkeleti szerb templom hoz, a Hajómalom hoz és a közeli Városházá hoz. A hídfőnél a Vámház áll. A piros átmegy a hídon, a másik oldalról tehetünk kitérőt a Szent Imre-kilátó hoz, ami a Peregi Parkerdő természetvédelmi terület szélén található. A piros a hídfő után jobbra kanyarodik, nagyjából párhuzamosan haladunk a parttal, egy utcában. Jobbra lesz a Vadkacsa szabadstrand . Az az utca amin haladunk, később tulajdonképpen kivisz majd a partra, de a piros előbb befordul egy utcába és egy ösvényen vezet a parton. Baloldalon nyaralók, jobb oldalon a Duna, a stégekkel. Aztán csatlakozik az aszfaltos út, onnantól egészen Dömsödig azon haladhatunk. Az út végig a parton vezet. Baloldalt néha szántások, néha erdő, de legtöbbször házak, nyaralók lesznek. Dömsöd területét település névtábla jelzi majd. Átmegyünk a Dömsödi-árapasztó zsilipjén (onnan kezdődik a Dömsödön átmenő holtág is). A Soroksári/Ráckevei-Duna és a holtág közt haladunk, az utca hamarosan kicsit távolabb visz a Dunától. A sportpálya után kell balra kanyarodni. Onnan tehetünk kitérőt a Petőfi-fá hoz, ill. az attól távolabb lévő, fizetős strandhoz (Strand Dömsöd). Átkelünk a holtágon, hamarosan jobb oldalon lesz a Református templom . A következő keresztutcánál balra megy tovább az útvonal (Szabadság út). Onnan tehetünk kitérőt a Petőfi Sándor Emlékmúzeum hoz, ill. a Petőfi szüleinek házához (Petőfi ház). A szemben lévő parkban a Petőfi-szobor látható.

Dömsöd, Református templom - Apaj (Dömsöd vá.) (15,9 km):
A Szabadság út kivezet az 51-es útig. Egy darabig azon kell menni a belterületen, majd ahol a fő út egy enyhe bal kanyart tesz, egyenesen folytatódik a piros egy utcában (már földút). Azon hagyjuk el a lakott területet. Szinte nyílegyesen haladunk a Dömsödi árapasztóig (lakóterülettől számítva 4,6 km után érjük el), szántóföldek és erdősávok között. A csatorna mellett érjük el a Budapest - Kunszentmiklós-Tass - Kelebia vasútvonalat. Balra áthaladunk a vasút mellett a csatornán, majd annak másik oldalán haladunk tovább egy országútig. Jobbra, azon haladunk néhány száz métert. Majd befordulunk balra egy földútra, ami egyre jobban be lesz nőve, de főként fűvel, így járható az útvonal. Jobbra kanyarodva sem lesz jobb a helyzet. Aztán balról kanyarodik egy út, nagyjából a nyomvonalra. Azután már végig lesz út. Az állattartó telep után az út aszfaltos lesz. A következő kereszteződésben balra fordulva a Réce-tanösvényen tehetünk kitérőt a Kiskunság szikes, vizenyős legelői felé, a madár megfigyelő tornyok hoz, egyenesen a piros néhai útvonalán Apajpusztára juthatunk. Jobbra folytatódik a jelenlegi útvonal. Az első lehetőségnél balra egy utcával odébb megyünk. Az az utca keresztezi majd az országutat, azután - az Apaj település névtábla után a Budapest - Kunszentmiklós-Tass - Kelebiai vasútvonalat. A vasúti átkelő után balra lesz az állomáshoz vezető út. A Pest megyei piros útvonalának vége, Dömsöd vasútállomás.

Bejárás: 2020. május-július, december
Az oldal létrehozása: 2020. december
utolsó módosítás: 2020. december