Szent Márton út icon

Szalacskai Piros + Hármashatár-Dombóvár icon +
Tolnai Piros icon + "Dunán-innen Dunán-túl" icon

Sármellék-Zalalövő icon +
Őrvidéki Piros icon + Szent Imre Vándorút icon

Mátra-Murány Vándorút magyarországi szakasza icon

Zöld sáv az ország közepén + Táborfalva-Kecskeméticon

Marosháti Piros icon

Szajki-tavak - Szabó-hegy icon icon

Szajki-tavak - Hévíz Észak icon

Őrségi Zöld út icon

Ócsa-Csévharaszt icon

Nemti icon
 icon 

Útvonal: Szajki-tavak - Hévíz Észak
Táv: 49,1 km
Szintkülönbség: +850 / - 850 m
Jelzés: icon
Túramozgalom: nem

Tartalom

Bevezetés icon

Aki bejárta már az Országos Kéktúra Hévíz és Hosszúpereszteg közötti szakaszát, biztosan találkozott már ezzel az útvonallal, hiszen a Szajki-tavak után a icon-ből ágazik ki és ahhoz is tér vissza Hévíz előtt. Csak míg a icon az országos jelentőségű látnivalóinkat érinti, addig a icon kevésbé ismert látnivalókat fűz föl. A Kemeneshátról a Zala-völgyébe ereszkedik, majd a Zalai-dombság középtáj, Zalaapáti-hát kistáj északi részén kanyarog és érinti is a kistáj legmagasabb pontját, a Bezerédi-hegyet (331 m). A gerinc egyes helyeiről páratlan kilátás nyílik Kelet felé és sorban beazonosíthatjuk, a Somlót, a Sümegi várat, a Tátikát, a Sztúpát, a Rezi várat (nagyjából az OKT által érintett, előbb említett országos jelentőségű látnivalóinkat), míg nyugati irányban a Kemend fölött lévő Szent Kristóf kápolnát és a Zalaegerszeg fölött magasodó Bazitai TV-tornyot. Az útvonal a termálfürdőjéről és a Deák-családról híres Kehidakustánynál keresztezi ismét a Zala-völgyét, majd a Zalavári-hát kistájon végződik
Az útvonal nem érint országos jelentőségű védett természeti területet, de néhány helyi jelentőségűt igen.

Az útvonal turistajelzése - a Szajki-tavak utáni rövid kék-túrával való fonódást kivéve - látszólag nagyon régen lett felújítva, így nyomkövető nélkül aligha járható. Az útvonal eleje az Őrség, Göcsej, Kemeneshát, az utolsó szakasza a Keszthelyi-hegység Cartographia turistatérképen látható. A Zalaapáti-hát szakaszt az 1995-ben az MTSZ kiadásában megjelent, Zalai-dombság (kelet) turistatérkép ábrázolja.
Az útvonalon icon után, Batykig találkozhatunk benőtt, ill. járhatatlan szakaszokkal, majd Kallósd és Kehidakustány között. 

Térképek, gps track icon


Letölthető és A4-es méretben nyomtatható 1 : 80 000 -es méretarányú áttekintő térkép

Letölthető gps track
*.gpx

Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek icon

Szajki-tavak és Strand [i] icon

Magasles (kilátó) icon
"A magaslesről lepillantva a Zalai-dombság szemet gyönyörködtető panorámája tárul elénk... A Zalabéri-hát északi csücskéből a Zala felé fordulva a távolból szemünk elé tárul a Rába, Zala és Marcal között a Vasi-hegyhát folytatásaként a Kemeneshát egyre alacsonyodó vonulata." - részlet a kihelyezett tábláról.


Szent Antal kápolna icon
A kápolna előtt a tábláról ez olvasható (részletek):
"itt látható a környék egyik legjelentősebb vallási emléke a Szent Antal Kápolna. 1799. június 13-án kelt, azaz alapító levél, mely a mai Kápolna oldal szőlőterületén kápolna építését elhatározta... Harangját sok társához hasonlóan 1917-ben elvitték, hogy anyagából fegyvereket készítsenek. 1925-ben Halász Károly templomatya és felesége adományából pótolták az elvitt harangot háborúban elesett fiúk emlékére... A rendszerváltozás után magánkezdeményezésre újra felidézték a hajdani hegyi búcsúk emlékét. Igazi változást a 2008-as év hozott, amikor magánalapítvány támogatásával és közös összefogással a kápolna kívül-belül megújult... Ez a 210 éves építmény a környék összetartozását jelképezi, és maradandó emléket állít a több évszázados közösség összefogásra."

Batthyány-kastély [ME] és hídja [ME] (Zalaszentgrót)  ↔2,9 km
"A magaslesről lepillantva a Zalai-dombság szemet gyönyörködtető panorámája tárul elénk... A Zalabéri-hát északi csücskéből a Zala felé fordulva a távolból szemünk elé tárul a Rába, Zala és Marcal között a Vasi-hegyhát folytatásaként a Kemeneshát egyre alacsonyodó vonulata." - részlet a kihelyezett tábláról.

Bezerédi-hegy icon
A Zalaapáti-hát kistáj legmagasabb pontja (331,3 m)

Szent Vendel kápolna icon
A kápolna előtt olvasható szöveg:
"A Szent Vendel kápolna 1776-ban épült a Bezerédi család által adományozott földterületen. A monda szerint akkoriban sok állat hullott el, ezért megfogadták, hogy kápolnát emelnek Szent Vendel tiszteletére, ha megszabadulnak az állatpestistől. A betegségek megszűntek, a kápolnát felépítették. 2006-ban a 130. évfordulón kezdődött a felújítás. Legyen ez a kápolna őseink emlékműve!"

Artézi kút (Zalakoppány) icon


Páduai Szent Antal kápolna icon


Kallósdi kerektemplom [TT] [ME] ↔550 méter


Szent László kápolna icon ↔1,8 km
"Szent László királyunk tiszteletére építtette ezt a kápolnát a Kerékgyártó család. Felszentelése a Ferences Rend pápai jóváhagyásának 800. évében 2009. június 27-én történt." - olvasható a bejárat fölött.

Deák-kút [TT] icon ↔500 méter a Szent László kápolnától


Deák-kúria [TT] [ME] (Kehidakustány) icon


Kehida Thermal icon

Kustányi harangláb [ME] ↔kb. 300 méter
"Kedves Vándor! Te most Kehidakustány kustányi részében lévő „szoknyás" haranglába előtt állsz. Kustány község lakossága emeltette az 1700-as években. Harangját az I. világháborúban elvitték beöntetni ágyúnak. Ezt követően évekig harangszó nélkül ált a falu, mígnem 1925-ben közadakozásból újat öntettek. A harang felirata: „Öntette Kustány község 1925. Öntötték Seltenhofer Frigyes fiai Sopronban 4611.sz.". A harangláb „szoknyáját" az 1990-es években lebontották. A falu szeretné eredeti állapotába helyreállítani, pályázat, stb. folyamatban van. Ezek a fajta szoknyás haranglábak csak az ország nyugati felére jellemzőek, főleg az Őrségben van sok. Ez a harangláb, mely előtt állsz, két dolog miatt különleges. - A haranglábak sorában ez az egyik legkeletebbre fekvő, tőlünk keletre, már nem található ilyen. - A mai modern világban már ritkaságnak számít, hogy minden délben kézzel húzzák e harangot. Régebben háromszor harangoztak naponta. Hajnali 5 órakor, déli 12-kor, este pedig 7, nyáron 8 órakor. Ma már csak a déli harangszó hallható. Ha ezen megszokott idő kivételével megszólal a harang, az rosszat jelent. Nagy tűzvész, vagy valami nagy baj történt, ezzel hívták gyorsan össze a falu népét! Ilyenkor nem „rendesen" szólt a harang, hanem „félreverték", azaz kongatták vészjóslóan. Ha pedig a megszokottól eltérő időben délelőtt, vagy délután harangoztak az azt jelentette, hogy a falu lakói közül valaki meghalt, az ő lelki üdvéért szólt a harang. Ez a szép szokás a mai napig él, minden halottunkat „kiharangoztatjuk"! EZÉRT KÉRÜNK TÉGED!!! Ki itt állsz, hogy tiszteld a harangszót, s ne próbálgasd meghúzni a harangkötelet, hogy riadalmat kelts a környéken! Köszönjük!"


Kustányi védett házi berkenyefa icon
"A HÁZI BERKENYE AZ EGYIK LEGRITKÁBB ÉS LEGELFELEDETTEBB RÉGI MAGYAR GYÜMÖLCSFAFAJ. A KÖZÉPKOR ÓTA TERMESZTETTÉK, ELSŐSORBAN A KOLOSTOROK KERTJEIBEN ÉS A SZŐLŐHEGYEKBEN. MIVEL MELEGIGÉNYES FAFAJ, CSAK A SZŐLŐ ÉS A CSERESTÖLGYESEK TERMŐHELYÉN ÉRZI JÓL MAGÁT. KÉSŐN, 18-24 ÉVES KORÁBAN FORDUL TERMŐRE, ÍGY ŐSEINK MINDIG NAGY BECSBEN TARTOTTÁK A JÓL TERMŐ, IDŐS PÉLDÁNYAIT. SAJNOS A NAGYÜZEMI MEZŐGAZDASÁG TÉRHÓDÍTÁSÁVAL SOK IDŐS HÁZI BERKENYE ESETT A TÁBLÁ-SÍTÁS, A „KORSZERŰSÍTÉS" ÉS A GAZDÁTLANSÁG ÁLDOZATÁVÁ. AZ ITT LÁTHATÓ FA ZALA MEGYE LEGNAGYOBB MÉRETŰ HÁZI BERKENYÉJE. ŐRZI AZ EMLÉKÉT A RÉGI ZALAI GAZDÁKNAK, ELSŐSORBAN IS A KUSTÁNYBAN LAKÓ NAGY MÁRIA NÉNI FELMENŐINEK, AKIK MEGNEVELTÉK ÉS MEGŐRIZTÉK NEKÜNK EZT A HATALMAS FÁT. SZEPTEMBER VÉGÉN ÉRŐ PIROSAS-SÁRGÁS, APRÓ KÖRTÉRE EMLÉKEZTETŐ TERMÉSE MEGBARNULVA, NAGY CUKORTARTALMA ÉS FINOM SAVANYAGAI FOLYTÁN FINOM CSEMEGE. GYÜMÖLCSÉT A KÖZÉPKOR ÓTA GYOMORERŐSÍTŐNEK HASZNÁLTÁK. MAGYARORSZÁGON A HÁZI BERKENYE MINDEN PÉLDÁNYA VÉDETT! A TÁBLÁT A BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK ÁLLÍTTATTA 2005-BEN, EMIL TRIBELHORN SVÁJCI BERKENYEBARÁT SEGÍTSÉGÉVEL ÉS VÉGAKARATÁBÓL."


Teréz Anya kilátó (Zalaköveskút) [i] ↔2,9 km


Nemesbüki híd icon
"A község idegenforgalmi látványossága a többször átépített, két boltíven nyugvó római kori kőhíd, mely a település két felét köti össze. A híd felrobbantását egy helyi lakos akadályozta meg a németek visszavonulásakor-1945. márciusában-, amikor az éj leple alatt kiszedte a robbanószerkezeteket a hídpillérből." - olvasható a Petőfi utca buszmegállónál lévő tábláról.

Érintett települések icon

helység megnevezése jogállás[1] megye[1] járás[1]  lakónépesség (fő) (2018)[1] legjelentősebb kisebbségek (nem kívánt válaszolni) (2011)[1]
Batyk község Zala Zalaszentgróti 341 cigány: 8,3% (1,3%)
Zalabér
község Zala Zalaszentgróti 723 cigány: 5,6% (14,0%)
Zalaszentgrót-Csáford városrész Zala Zalaszentgróti 272 n.a.
Zalaszentgrót-Zalakoppány városrész Zala Zalaszentgróti 296 n.a.
Kallósd község Zala Zalaszentgróti 89 nincs kisebbség (6,0%)
Kehidakustyán Község Zala Zalaszentgróti 1199 német: 1,6% (24,2%)
Nemesbük község Zala Keszthelyi 752 német: 9,4%; cigány: 1,4% (14,1%)

Földrajzi tájbeosztás icon


[2]

Akadályok, kényszer kerülők icon

Az útvonalon összesen 6 helyen van benőtt szakasz, az 1-4. Batyk előtt, az 5-6. Kallósd és Kehidakustány között:
  1. Zalavég vonala előtt az út egy erdősávban folytatódik, az erdősávba vezető nyomvonal járhatatlan, másképp kell megközelíteni a bejutást, vagy eleve nem bemenni az erdősávba, ha nem vagyunk szigorú útvonalkövetők.
  2. Az erdősávban erősen benőtt az út.
  3. Zalavég mellett és után, füves az útvonal, de még járható.
  4. Batyk előtt van egy néhány méter szakasz, ami a kukoricásban vezet. A bejárás nem jár kellemetlenséggel, de nincs út!
  5. A Kallósd és Kehidakustány közötti szakaszon, a dombon, már az út sem vehető ki sok helyen. A szakasz erdőben van, így a fák és cserjék közt lehet követni a nyomvonalat gps-szel! Néhol a pontos nyomvonal járhatatlan, mert az egykori utat, már tüskés bozót fedi. Jelzést sem sokat lehet látni arra.
  6. Kehidakustány előtt, a Szőlőhegyről levezető mélyút már nem használatos, így elkezdte visszavenni a természet. Kár érte, mert szép mélyút lehetett, még éppen járható! 

Útvonalleírás személyes gondolatokkal icon

Szajki-tavak - 25-ös vasútvonal, aluljáró (Zalabér-Batyk) (9,9 km; +20 / -60 m):
A zöld elvileg ott kezdődik, ahol a kék bélyegző jelzés kiágazik a kékből (Szajki-tavak Strand bejáratától néhány tíz méterre). Gyakorlatilag pedig csak a Mikosszéplak - Hosszúpereszteg út után voltak kifestve a zöldek. Az útvonal egy jobbossal és egy balossal további tározók mellett halad. Ki van írva, hogy tilos fürödni és horgászni, de kinek jutnának ezek ott bárki eszébe? Aztán balra fordulva elmaradnak a mocsaras tavak, keresztben halad az egykori Zalabér-Batyk - Sárvár vasútvonal. Ott éppen járható is a nyomvonala. Aztán a kék balra tér, a zöld pedig jobbra. A kékkel fonódva jók a jelzések, aztán az elágazásnál még egy utolsó jelzés szépen irányba tesz és annyi, mert aztán Batykig én három jelzést láttam! Jó, hogy sokáig a megadott irányban kell a zöld szerint menni. Az utat már kezdi visszavenni a természet és elég sok mélyedésben összegyűlik a víz! Az egyenes irány marad egész sokáig, közben egy kaszáló jobb szélén is elhalad a zöld. Még Zalavég vonala előtt történik, hogy az út enyhén jobbra fordul és zöldünk térne vissza az erdősávba, csak hogy ember azt ott nem tudja követni, mert nagyon tüskés. A másik oldalról meg lehet kerülni és akkor belehet jutni az erdősáv belsejében haladó, erősen benőtt útra. (Találkozhatunk máshol is hasonló szituációval, pl. a DDK-n Szekszárd irányában, Kondorfa előtt.) Az útvonal járható, de nem annyira élvezetes a néhol 2 méteres csalánban haladni. És néha így is kerülni kell a tüskésebb bozótot. Egy idő után - egy időre legalábbis - orvosolta a problémát egy nem régiben, balról az útra térő és azon végigmenő nagyobb jármű. Így az útvonal járható a következő útkereszteződésig (Zalavégről jövő földút). Utána már lehet látni, hogy ismét nem kijárt úton folytatódik az útvonal. Enyhén balra, majd jobbra kicsit emelkedik az út, a szántók és kaszálók közt és az állapot csak romlik, ismét magas lesz a fű és akad benne csalán is! Majd javul a helyzet - igaz az út ott is füves - és hangulatos kaszálón járhatunk és szembe már feltűnnek a Zalai-dombok, pontosabban a Zalaapáti-hát. Feltűnnek Batyk első házai a baloldalon, azonban a zöld jobbra tart egy jól járható úton, amiről sajnos balra letér. Igaz csak füves az út, de aztán méteres kukoricásban kell haladni a patak mellett. Nem sokáig, mert jobbról érkezik egy járda. Követi a patakot, majd balra átível egy hídon és bevisz Batykra. A zöld ezt a járdát követi szerencsére. Batykon az országút az útvonala a zöldnek, egészen Zalabérig. De még Batykon egy kőkereszt mellett pihenő vár. A 25-ös vasútvonal alatt aluljárón halad át az országút. A közelben található Zalabér-Batyk állomás.

25-ös vasútvonal, aluljáró (Zalabér-Batyk) - Csáford (9,7 km; +220 / -205 m):
A vasúti aluljáró után következő útelágazásban balra a Zalán átkelve jut be az útvonal Zalabérbe. Található ott kút, nemzeti dohánybolt, közért is és ki sem kell térni. A templom felé tart enyhén jobbra a turistaút, majd a templomnál ismét jobbra fordul, fölfelé. Az utcából az utolsó ház elhagyása után mélyút lesz, de aszfaltos. Egy alkalommal, amikor az aszfaltút jobbra fordul, a zöld egyenesen halad tovább, immár földúton. Gerincen haladhatunk, ami néhol annyira összeszűkül, hogy éppen csak az út fér el rajta. Majd baloldalon látható egy kilátó. Bár a mellette lévő tábla, magaslesnek hívja. A tábla érdekes, érthető, lényegretörő, hasznos információkat közöl a környék földtanáról. Egyébként egy ismeretterjesztő útvonal 3. állomása és már a térképen is látható, hogy a közeli 4., a Szent Antal kápolna. Előtte még néhány ház (pince) lesz. Jobbra már onnan feltűnik a Kemendollár fölötti Szent Kristóf kápolna és talán a Bazitai TV-torony is. A kápolna előtt, esőház is található padokkal, asztallal, tűzrakóhellyel. Ennyi volt abból a gerincből - de már a 200 méteres szintvonalat túlléphettük így is, de később a másik vonulatról visszanézve látható majd, hogy az a gerinc lesz majd jóval magasabb is - mert a kápolna után rögtön balra lefelé tér a zöld. Kicsit visszafelé - Zalabér felé - oldalaz és mélyútban ér le, oda ahol még tartanak Zalabér házai. Igazából inkább már csak nyaralók, pincék azok. Műúton vezet az útvonal, lent a völgyben. Jobbra vannak az ominózus házak a domboldalban, a baloldalon még szélesen elnyúlik a völgy a másik oldalon lévő dombokig. Viszont hamarosan balra, azokra a dombokra visz föl a zöld. Fölfelé haladva az út mélyül és nem teljesen kijárt, de még járható. Rövid, de meglihegtető kaptató az. Egy keresztnél érünk föl a tetőre és onnantól fonódik a sárga és a zöld. Fönt a tető arrafelé szétterült, néha egy-egy ház és szőlők mellett haladhatunk el. Néha erdős szakaszok is vannak, majd balra irányt kell váltani annak, ki a zöldet követi. Majd aztán nagyon hamar jobbra fordul az út, de a sárga és a zöld egy régebbi úton halad, amibe aztán belecsatlakozik az új út. Az új útnak "hála" az eredeti nyomvonal ott is elfog tűnni. Aztán lesz egy éles balkanyar. Elég nehéz számon tartani az útvonalat onnantól. Erdőben halad, de főleg akácosban és néha fenyves is elegyül. Így maga az erdő, nem igazán fokozza az élményeket és más nincs is azon a szakaszon. Mígnem jobboldalt a domboldalban megjelenik egy szőlő ültetvény. Szép rálátás van a szemközti dombokra, ahol majd a zöld kanyarog. Két útra is vannak kifestve, ill. kiszögelve a fém jelzések. Az egyik útvonal levezet rögtön ott a szőlő mellett, elhalad egy nagy ház mellett (?), majd hamarosan a Zalaszentgrót-Aranyodra levezető mélyút tetejéhez ér. A másik útvonal egyenesen halad és ugyanúgy a mélyút tetejéhez jut. A zöld nem megy le a mélyúton, a jobb oldalán halad a füves úton, majd egy éles jobbos után kiér a házakhoz. Egykor szőlőhegy lehetett, de úgy látszott, hogy már lakóházak is vannak ott, így az út is szilárdburkolatú. Balra szép rálátás van Zalaszentgrótra. Az útvonalban lesz egy balra, jobbra (Innen kitérőt tehetünk Zalaszentgrótra, hogy megtekintsük a Batthyány kastélyt a híddal, ami viszonylag nagy kitérő és teljesen le kell menni, de a mérlegelésben segíthet, hogy a távolban láthatjuk a kastélyt az útvonalról is.), majd ismét jobbra törés. Ez az útvonal nem az, ahová a lakóházakhoz föl lehet jutni, legalábbis az utoljára említett jobb kanyar után, már egy meredek, enyhén füves, autóval nem is nagyon járható úton haladhatunk, a kicsi, hangulatos pincék közt. Balra ismét szép rálátás nyílik azokra a dombokra, amin majd haladnak ők, akik a zöldön haladnak. Jobbra pincék szerte széjjel a domboldalban. A lejtő útra merőleges útból lesz Csáford egyik utcája, ami el is vezet a bekötő országúthoz.

Csáford - Zalakoppány (11,2 km; +240 / -240 m):
A továbbiakban aszfaltos út visz fölfelé a pincékhez, kresz tábla szerint néhol 20%-os emelkedéssel. Van egy szerpentin is benne. A pincék után jobbra halad a zöld, hamarosan szembe megy a domboknak, fölér a gerincre. A gerincen nem kiemelkedő látványosság az erdő, sok az akác is, viszont a kilátópontok kárpótolhatják az arra járó turistát. Nyugat felé már biztosan beazonosítható a Bazitai TV-torony és a Kemendollár fölötti kápolna. Viszont Nyugati irányban többet lehet látni, tisztábban és sűrűbben is. A legszebb kilátás nyugat felé közvetlenül a Bezerédi-hegy teteje előtt, majd később azután van. A kilátópontokról hasonlóak azonosíthatók, de némelyikről ez-az nem látható, de összességében a következőeket egyértelműen lehet azonosítani: Somló, Sümegi vár, Tátika, Sztúpa, Rezi vár. A gerincen majdnem szintben halad az út, a Bezerédi-hegy előtt van egy kis lejtő, majd emelkedő arra föl. A Bezerédi-hegy a Zalaapáti-hát kistáj legmagasabb pontja! A csúcs utáni szakaszon igen nehéz észrevenni, egy erősen benőtt utat, enyhén balra, de az az útvonal, az visz el a hegy oromra. Mivel teljesen nyitott, így élvezhető a kilátás. Az a már említett kilátóhely. De onnan Dél felé is láthatunk. Látható a romos Bezerédj-Békássy kastély is. Jobbra pedig a másik dombsor, ahová romos és egykori pincék közt átmegy a zöld. A továbbiakban az útvonal fonódik a Sármellék-Zalalövő pirossal, a hamarosan következő pincéktől még láthatunk Nyugat felé. A piroson menőknek csak a Rezi vár hegye van kilátásnak, az látható onnan. A pincék után a hangulatos erdőben érkezünk a Szent Vendel kápolnához. A hangulatot valószínűleg a tölgy elegyes erdő adja. A kápolna után még mielőtt a Szabad nép-telep 10 házához érne a zöldön haladó túrázó, elkell hagynia a pirosat. Egy kicsit megy még föl a zöld, a baloldali néhány ház mellett, miután mélyúton jó sok szintet megy le. A mélyút után ismét sok ház látható szerteszéjjel a dombokon. Ha figyelmes valaki, jobb oldalon a Bezerédj-Békássy kastélyt is megpillanthatja újra. Az út jól járható, később murvás lesz. A völgy felé haladva már szántók vannak, a völgy után egy enyhe emelkedő van, majd töredezett aszfaltos lesz az út és lefelé mélyülve beér Zalakoppányba. Szinte rögtön elérünk egy utcát a buszmegállónál.

Zalakoppány-Kehidakustány (10,1 km; +180 / -200 m):
A település főutcáján halad sokáig a zöld. Majd lefelé jobbra, akkor fordul szembe a következő dombbal, ami abból a szögből elég komolynak tűnik. Még a domb előtt van egy ártézi kút, majd onnan a szembelévő utcán megindulhatnak fölfelé a zöld túrázók. Széles szekér út lesz abból az útból, az erdő nem egy kuriózum, tájidegen akácos. Kanyarogva haladhatunk fölfelé, a tetőre érve szelídül a terep, majd egy útsarokhoz közeledve, már látható a Páduai Szent Antal kápolna. A kápolnától lefelé keskeny aszfaltút van. Nem erdőben haladunk, festménybe illő az előttünk elterülő dombsorozat. Egyébként arra megy majd a zöld is, miután leér a völgybe, ahol keresztezi a kallósdi bekötőutat. Kallósdból annyi jut az útvonalra, hogy ahol keresztezzük az országutat, az a település tábla szerint éppenhogy a lakott területen belülre esik. Utána rögtön, ahogy áthalad az út egy patakon, fatábla hívja föl a figyelmet a Kerektemplomra. Rövid földutas kitérő, főleg hangulatos fenyvesben. A kerektemplom környezetében temető van. A zöld a kitérési lehetőség után, enyhén megindul fölfelé. Autóval is járható az út, hiszen vannak még arra házak, pincék. Majd egy ház mellett, balra, szembe megy a dombnak, az erősen füves mélyúton. Hamarosan visszafelé oldalaz az útvonal, vége lesz a mélyútnak is. Ligetes gyümölcsös van arra, majd fölér az út a tetőre. Onnantól erdő lesz, ahol az út eléggé benőtt, de még járható. Majd az az út is elkanyarodik balra és marad egy szinte járhatatlan nyomvonal. Bár a nyomvonal sok helyen tényleg járhatatlan - mert az egykori útra sok helyen tüskés cserjék nőttek - azért közel úthoz, gps-szel követhető. Az állapot egy addigi irányhoz képest nagyjából merőleges útig tart. Azon halad az útvonal tovább, balra. Az már a Kehidakustány fölött lévő szőlőhegy útja. Azon a jól járható úton haladva jelennek meg a házak és a szőlők nemsokára. Azt hihetné a turista, aki járja ezt a zöldet, hogy most már nem lehet semmi baj, ez egy jó út. De sajnos az a szituáció, hogy a szőlőhegy előtti mélyút felhagyásra került. Nehéz észrevenni, hogy le kell térni a mostani, murvás útról és egy enyhén füves úton kell ereszkedni. Mivel van még néhány ház arra, az út még jól járható. Az utolsó háznál fordul az út jobbra, onnantól kezdődik a mélyút, ami teljesen be van nőve, de még le lehetett benne menni. Talán túl keskeny és nem bírta már el a forgalmat. Egyébként szép lehetett, a néhol legalább 5 méteres falakkal. Nem hosszú szakasz, leér a völgybe a zöld. Visszafelé nézve az elágazásból, észre sem lehet már venni, hogy arra valaha út ment. Egyébként a Szent László kápolnához és a Deák-kúthoz lévő kitérőt is onnan kell kezdeni. Elvileg zöld kör jelzések mutatják az útvonalat, gyakorlatilag pedig ebből semmit sem lehet látni. Autóval is jól járható út vezet a kút felé, a jobb oldalon házakkal a domboldalban. Még a kút előtt, baloldalon a nem régiben épített Szent László kápolna áll. A kápolna után az addigi út elfordul jobbra, az addigi irányt kell tartani, de 10-20 méterre onnan, már balra kezdődik a lépcső a Deák-kúthoz. Visszatérve a zöldre és azon tovább haladva, a sarkon jobbra kell menni. A házak elmaradnak, néha megjelennek löszfalak is. Azután már Kehidakustány egyik utcájában halad a zöld. Abban az utcában található baloldalt az iskola és közvetlenül mellette, hátrébb a Deák-kúria is. Mindkettő zárt területen van, így korlátozottan látogatható, de a kúria is látható az útról. Az az utca keresztezi a Zalabér - Zalakaros országutat. Az útvonal a továbbiakban párhuzamosan megy a Kustányba vezető úttal, de később a zöld is azon az úton folytatódik. Kehida és Kustány között folyik a Zala, a Kehida Thermal fürdő még előtte található a jobb oldalon.

Kehidakustány-Nemesbük (4,1 km; +160 / -35 m):
Kustányban a Zalaszentgrót felé menő utat keresztezi zöld. Néhány métert Zalaszentgrót irányába kitérve láthatunk egy haranglábat, ami az ottani kiírás szerint a legkeletibb harangláb Magyarországon. A harangláb közelében található a tájház is. Visszatérve a zöldre, ami keresztezi azt az országutat, egy murvás úton halad föl a szőlőhegyre. Följebb visszanézve, már szépen látható a Zalaapáti-hát, a már bejárt dombok. Jobbra térve az út a domboldalban halad, baloldalt található a kiírás szerinti ex-lege védett berkenyefa. Utána hamarosan feltűnnek a házak is. A házak közt a murvás út balra kanyarodik, fölmegy a tetőre, nyomvonalában van egy jobbra, majd balra törés. Azonban a zöld nem arra megy, hanem megy tovább a domboldalban a házak közt és a következő lehetőségnél megy föl balra a tetőre. Az emelkedő szakaszon viszont szép rálátás van a Zalaapáti-hát déli részére. A tetőn a zöld balra fordulva éri el a murvás út nyomvonalának balos törését, tehát a zöld ott irányából nézve jobbra folytatódik a murvás úton. Majdnem, hogy síkságon haladunk, a közelben csak szántóföldeket láthatunk, de mégis ott van néhány 100 méterre Nemesbük. Hamarosan elérünk egy aszfalt utat, jobbra már láthatóak is Nemesbük első házai. (Ha balra megyünk egy másfél kilométeres kitérővel érhető el a Zalaköveskút fölött lévő Teréz Anya-kilátó.) Tulajdonképpen onnan lejt az út abba a völgybe, amiben Nemesbük helyezkedik el, de a település fönti része is még épp annyira benne van a völgyben, hogy az utolsó házak háztetői se lógjanak ki a síkságból. Nemesbükben tehát lejt az út, egészen a Köszvényes-patak völgyéig. A patakon a határ-hídon kelhetünk át, utána természetesen emelkedik az út, ott találhatóak a falu főbb szolgáltató egységei is.

Nemesbük - Hévíz Észak (4,1 km; +30 / -110 m):
A Petőfi utca buszmegállónál balra vált irányt a zöld, befordul egy utcába. Az az utca még tovább emelkedik, föntről már a Balaton is látható. Aztán lefelé vezet az útvonal és még mindig nem maradnak el végleg a házak. Enyhén jobbra kanyarodik a nyomvonal, majd hamarosan vége lesz a szilárd burkolatnak és az utolsó néhány km-en már nagyrészt erdőben visz a zöld. Először elég elhagyatott az út, az erdő nagyrészt akácos, keresztezünk két villanyvezeték pásztát is. Egy útkereszteződés után már tölgyek is alkotják az erdőállományt és azon a szakaszon éri el a zöld a kéket, a csatlakozási ponton végződik a zöld.

Bejárás: 2019. június
2019. június-július
A következő kitérő(k) bejárása, 2019. szeptemberben:
Zalaszentgrót, Batthyány-kastély és hídja; Teréz Anya kilátó (Zalaköveskút)
2019. december