icon 

Útvonal: Szajki-tavak (Hosszúpereszteg) - Szabó-hegy (Kávás)
Táv: 67,7+0,5* km
Szintkülönbség: +650 / -550 m
Jelzés: icon icon
Túramozgalom: nem

Tartalom

Bevezetés icon

Az útvonal a vas megyei Hosszúpereszteg területén, a Szajki-tavak mellett ágazik ki az Országos Kék Túra útvonalából és a zala megyei Kávás területén lévő Szabó-hegynél éri el a Sármelléket, Zalalövővel összekötő icon jelzést. Mivel turistaúton sem a kezdőpont, sem a végpont nem érhető el az előbb említett útvonalak nélkül, ezért azok összekötő útvonalának tekinthető, a Kemenesháton és a Göcsejben és felfűzi pl. a Jeli Arborétumot és Vasvárt. A Szajki-tavak és Zalaegerszeg-Vorhota között icon-val jelzett, míg az azutáni szakaszon icon-tel, mivel ugyancsak egy icon-ba kapcsolódik és két azonos színű és alakú jelzés nem találkozhat egymással. Az útvonal a Jeli Arborétumon kivül nem érint országos jelentőségű, védett természeti területet. Egyik kiemelkedő állomása a már említett Jeli Arborétum, a bejárást ezért érdemes a rododendron virágzára időzíteni, az az májusra.

A végigjárás több ponton problémás! De természetesen csak akkor, ha szigorúan megpróbáljuk követni a jelzéseket, máskülönben minden ilyen elkerülhető. Az utak néhány helyen benőttek, így nehezen járhatóak. Gersekarát előtt, egy elkerítés miatt nem járható egy szakasz, vmint Zalaegerszeg mellett a 76-os út új nyomvonal átadása óta, nem lett módosítva a nyomvonal, ott a környéken a korábbi földutakat visszaszorította a növényzet és be is lettek szántva! A icon jelzések láthatóan nagyon régiek, szinte csak Vasvár és Oszkó vasútállomás közt lettek felújítva a közelmúltban (talán azóta tovább haladt a felújítási munka a Jeli Arborétum felé). A icon szakasz elvileg föllett újítva 2017-ben[1] (gyakorlatilag is úgy nézett ki), ott nem voltak bejárási problémák. Az Őrség, Göcsej, Kemeneshát Cartographia turistatérkép ábrázolja az egész útvonalat.

*2019-ben Oszkó vasútállomás környékén változott az úvonal.

Térképek, gps track icon


Letölthető és A3-as méretben nyomtatható 1 : 100 000 -es méretarányú áttekintő térkép

Letölthető gps track
*.gpx

Turistalátványosságok és szabadidős lehetőségek icon

Szajki-tavak és Strand [i] icon ↔3,4 km


Mindszenty József szülőháza  ↔kb. 100 méter  


Mindszenty bíboros, hercegprímás szobra icon


Oszkói szőlőhegy icon>icon>iconicon>icon ↔3,5 km (kör)
 • Hegyipásztorpince

 • Cserfa és kút [TT]
  "A két hatalmas tölgyfa, ami a hegy bejáratát jelzi, már évszázadok óta árnyékával vigyázza az ősi kutat. A kút valószínűleg egyidős a szőlőheggyel, az első gazdák építhették az 1700-as évek első felében, 9 méter mélyre ástak a kötött, agyagos talajban, felül több mint 2 méteres átmérőben, mely lefelé enyhén szűkült. Az alján keményfa gerendákból ácsolt faszerkezetet készítettek, s erre építették fel a terméskövekből a kút falát. A köveket feltehetően a Sághegyről vagy a Kssomlyóról hozták és kötőanyag nélkül illesztették össze. A víz kiemeléséhez hagyományos gémes kutat építettek. A 80-as évek derekán a gémeskutat elbontották és helyére kerekes kutat építettek a szőlősgazdák. Ekkor került ide a jelenlegi beton kútkáva. A 90-es évektől a kút jelentősége folyamatosan csökkent. Használat híján vize teljesen kiszáradt. Összefogás révén, adományokból és közösségi munkával készült el a rekonstrukció 2009-ben. Ismét víz csillog az alján, sikerült a gémeskutat is újraépíteni, melynek töve pontosan az eredeti helyére került. A tölgyfák és a kút több mint 300 év emlékét őrzik."

 • Műemlék pincesor [ME] [ME]

Jeli Arborétum [i] icon↔1,2 km


Ambrózy-sírkert  ↔↔800 méter


Volt Oszkó vasútállomás  ↔1 km
A Szombathely-Nagykanizsa (17-es) vasútvonal nyomvonalkorrekciója után, ez a nyomvonal szakasz felhagyásra került, így az állomás is megszűnt.Szent Péter és Pál-kápolna [ME] (icon)
kb. 6,5 km
(A jelzések elég ritkák és az Alsóújlaki szőlőkben meg is szakad, a völgybe ahol a kápolna található, le sem lehet jutni, abból az irányból. A szőlőkből, le kell menni egészen a 8-as útig, majd onnan D felé a temetőhöz vezető földúton! A kápolna a temetőben van.)Szent Kereszt felmagasztalása templom [ME] és Domonkos rendház [ME] (Vasvár)  ↔600 méterVasvár Termálfürdő icon ↔600 méter


Feneketlen-tó (kígyó-szobor, Vasvár) icon ↔↔300 méter


Szentkúti kápolna (icon) ↔350 méter


Vasvári kilátó [i] (icon) ↔↔1 km


Gersekaráti Sárvíz-tó icon 


Sárvíz-tó strand [i]  ↔kb. 2,5 kmKisboldogasszony templom  ↔500 méterNagykutasi gesztenyefa [TE] [i] icon


Kiss-kúria [ME]; Szűz Mária neve kápolna [ME] és régi temető [ME] (Kiskutas-Kálócfapuszta)  ↔1,4 kmGébárti-tó icon


500 éves gesztenye [TE]  ↔kb. 1,6 kmNagy-hegyi kápolna icon


Kávási Tájházak icon

Érintett települések icon

helység megnevezése jogállás[2] megye[2] járás[2]  lakónépesség (fő) (2018)[2] legjelentősebb kisebbségek (nem kívánt válaszolni) (2011)[2]
Csehimindszent község Vas Vasvári 363 cigány: 24,7% (1,4%)
Vasvár város Vas Vasvári 4171 cigány: 1,5%; német: 1,1% (11,1%)
Vasvár-Kismákfa városrész Vas Vasvári 116 n.a.
Gersekarát község Vas Vasvári 625 cigány: 0,3% (16,6%)
Telekes község Vas Vasvári 505 cigány: 0,4% (34,1%)
Kiskutas község Zala Zalaegerszegi 183 (3,7%)
Zalaegerszeg-Andráshida városrész Zala Zalaegerszegi 2409 n.a.
Zalaegerszeg-Vorhota városrész Zala Zalaegerszegi 396 n.a.
Teskánd község Zala Zalaegerszegi 1106 német: 1,3% (11,0%)
Hottó község Zala Zalaegerszegi 330 német: 0,3 (24,5%)
Boncodfölde község Zala Zalaegerszegi 343 német: 0,6% (13,3%)
Kávás község Zala Zalaegerszegi 258 cigány: 1,3% (11,3%)

Földrajzi tájbeosztás icon


[3]

Akadályok, kényszer kerülők icon

Ahogyan a térképeken is látszik és a track-en is rajta van, az útvonalon 6 problémásabb vagy járhatatlan szakasz van. (Még egyszer, ezek a bejárás során voltak így, ezek a dolgok gyorsan változnak!)
 1. Mindjárt az útvonal elején az első balkanyar után, szinte észre sem vesszük, hogy letérünk a nyomvonalról., mert az szinte már nem is látszik. Teljesen be van nőve fás szárúakkal. Miután átverekedjük magunkat a kezdeti lágyszárúakon, a fás szárúak közt bujkálva lehet haladni. De felesleges szenvedni, érdemesebb tovább haladni az úton, mert ugyanoda vezet!
 2. Vasvár vasútállomás után, letérve a vasútállomás mellett lévő aszfaltról, a 8-as útig eléggé benőtt az út. De nem járhatatlan. Kikerülhető, ha nem térünk be a vasútállomáshoz, hanem a 8-ason megyünk.
 3. A Gersekarát előtti szakaszon - miután elkanyarodik a kijárt út - a nyomvonal egyre benőttebb lesz, a végén alig járható...
 4. ...majd kerítésbe ütközünk. Nagyot kell kerülni! (lásd a térképet)
 5. A Gersekaráti Sárvíz-tó utáni bevágódott út után egy ritkán járt útra kell térni. Fönt a dombon van egy rövidebb járhatatlan szakasza. Egy picit kerülni kell! (lásd a térképet)
 6. A 76-os út Zalaegerszeget elkerülő nyomvonala miatt az útvonal nem létezik. A bejárás időpontjában még nem volt kialakítva új útvonal. Ha nem akarunk annyira eltérni az útvonaltól, érdemes a gps-tarck szerint haladni a 76-os úton, majd jobbra fölmászni a rézsűn. Itt a korábbi út már teljesen eltűnt, a nyomvonal helyére egy szakaszon kukoricás is került. A Gébárti-tó partjáig improvizálni kell a nyomvonal mentén!

Útvonalleírás személyes gondolatokkal icon

Szajki-tavak (Hosszúpereszteg) - Csehimindszent (5,8 km):
A Szajki-tavak mellett (a strandhoz, büfékhez és a nyaralókhoz kitérőt kell tenni a kéken, hacsak nem abból az irányból közelítjük meg a pirosat a Szajki-tavak buszmegállótól) már a kékből való kiágazás sem volt túl jelezve, már ott lehetett tudni, hogy nagyon régen volt felújítva az a jelzés. De nem nagyon vettem komolyan, pedig aztán miután kereszteztük azt a patakot, ami a Szajki-tavakat táplálja, meg is volt az első probléma. Egyszer csak észrevettem, hogy nem a nyomvonalon haladunk. Megnéztem a helyet, ahol letértünk a nyomvonalról. Felkutattam! Csak kezdetben volt csalán, amit hosszúnadrágban el lehetett viselni. Utána a fák alatt már lehetett haladni, de jelzést ott sem láttam. Néztem a gps-t és próbáltam a nyomvonalon haladni, miközben nem messze jól járható út volt. Ezen a szakaszon egy erdősávban volt az út, amit szinte teljesen visszavett a természet. Ezután a szakasz után balra kell irányt váltani és ott is elég füves az út, de járható. Utána is van egy-két rész, ahol nem pontosan a nyomvonalon van az út, tehát arrébb kerültek néhány méterrel, de a régi nyomvonalak ezeknél már teljesen járhatatlanok voltak. Viszont amikor azon a megközelítőleg déli irányban haladó szakaszon fölérünk arra a kb. 180 méter magas dombra, - amiről szépen körül is nézhetünk - ezek a problémák jó hosszú időre megszűnnek! Az irányt aztán egy Dél-nyugati szakasz követi és azon érünk ki az országútra. Azon jobbra fordulva érjük el Csehimindszentet (A településen található Mindszenty József Bíboros szülőháza és az érsek szobra is!). A központjában boltot is találunk, ami ott jártunkkor, szombaton délelőtt, nyitva volt!

Csehimindszent - Jeli Arborétum (7,1 km):
Már Csehimindszent előtt is, az országútról látható, egy nagyjából Észak-déli irányú 230 méter körüli hát, ami tőlünk balra van. Csehimindszent után erre a vonulatra kell felmenni. Egy rövid erdő után, följebb szőlők is vannak. Először nem érintjük őket és a fák is takarják, cserébe a szántóföld széléről körültekintve sok helyet beazonosíthatunk. Később följebb láthatunk a szőlőből is néhány házzal, miután aztán beérünk az erdőbe és ott érjük el a tetőt, ahol a Katonák útja halad. Megközelítőleg szintben haladhatunk rajta, egészen a Jeli Arborétumig. De előtte van lehetőség kitérni és egy rövid körtúrát csinálni az Oszkói szőlőhegyen. A Jeli Arborétum épp úgy kitérés az útvonalról.

Jeli Arborétum - Vasvár vá. (10,2 km):
A Jeli Arborétum után a Katonák útja és vele együtt a piros is irányt vált és egy Észak-kelet - Dél-nyugat irányú háton folytatja az útját. Továbbra is teljesen sík a terep. Így érjük el a Nagykanizsa-Szombathely vasútvonal régi nyomvonalát. Ha érdekelnek a régi vasútállomások, a vasúttörténet, akkor érdemes kitérőt tenni a régi Oszkó vasútállomás épületéhez. Ugyaninnen tehetünk kitérőt az Alsóújlak melletti temetőben lévő kápolnához. A régi vasúti nyomvonal után aztán hamarosan elérjük a mostani, a nyomvonal rövidítés érdekében elég mélyen bevágott nyomvonal szakaszt. Azután hamarosan elérünk egy országutat, amin hosszasan kell gyalogolnunk. Az Oszkó vasútállomás bekötőúton (műút) érjük el az Oszkó-Vasvár országutat, amin elég hosszasan kell gyalogolnunk. De még mindig ugyanazon a háton, amit az arborétum óta járunk. Jobbra letérünk az országútról, kertek közt haladunk, majd hirtelen lejteni kezd az út. Azzal a lejtővel le is érünk a Rába völgyébe. A 8-as út mellett haladunk, a piros szerint kitérőt teszünk a vasútállomásra.

Vasvár vá. - Gersekarát (12,9 km):
A vasútállomáshoz vezető úttal nincs is probléma, de azután vissza kell jutni a 8-asra, a lefelé vezető erdei út, azonban teljesen el van vadulva. Ki lehet hagyni azt a vasútállomáshoz betérést és akkor megkíméljük magunkat attól a(z) - egyébként nem annyira vészes - szakasztól. Rögtön balra le is tértünk a 8-asról, elindulunk fölfelé, el is hagyjuk a Rába-völgyét. Vasvár központja utána következik. Vasvár talán legfőbb nevezetessége a Domonkos rendház a mellette lévő templommal és már csak azért is ajánlott megnézni, mert nem nagy kitérő. Ezután érdemes elindulni a Fürdő utcában (újabb kitérő!). Egyrészt tényleg van ott egy fürdő a Termálfürdő. Mi kipróbáltuk és nem csalódtunk! A fürdő után, pedig a csónakázó tavat találjuk, melyen egy félszigeten a Kígyó-szobor található. Innen sem muszáj még visszamenni a pirosra, tovább menve is felkereshetjük a még két ajánlott kiérőt, a kápolnát és a kilátót. De természetesen mindenki azt néz meg amit akar, mi ezeket néztük meg, ezeket találtuk turistaszemmel kiemelkedőeknek! Vasvár környékén vannak a sáncok, amiket sajnos a piros messziről elkerül. Vasvár után egy ideig a domboldalban megy az út, ami egyébként egész jól néz ki. Egy helyen le van mosva, ott egy falépcsőn kell lenni, majd vissza, föl. Kismákfa ugyancsak följebb van egy kicsit, fölkell menni. Kismákfán haladunk, műúton. Majd balra letérünk róla. A továbbiakban sokáig nem láthatunk semmi kiemelkedőt, egy erdészház emelhető ki esetleg. Elég sokat haladunk fenyvesben, aztán elérjük a Vasvár felé menő országutat. Keresztezzük. Egy ideig jól járható út van, mert szőlőhegyre vezet. De hamarosan le kell térjünk erről az útról. Egyre benőttebb lesz, a végén már szinte keresni kell az utat. Aztán egy elkerítéshez érünk. Nekem sem volt más választásom megkellett kerülni! Gersekarát, Gerséből és Karátföldből áll, a kettőt egy völgy választja el.

Gersekarát-Telekes (6,5 km):
Gersekaráton át kell mennünk a völgy másik oldalára, Karátföldre. Karátföld után, ahogy elhagyjuk a házakat, hamarosan megláthatjuk a völgyben elterülő tározót. Elég jól néz ki! A tározón fizetős strand is van (Balra kell indulni a tó mellett és mindig maradjunk a víz közelében, közben a műútnak vége lesz, de haladjunk egészen az országútig, amin jobbra menve hamarosan elérjük a strand parkolóját.) Később egy meghagyott földnyelven megyünk át a túloldalra és a völgyből az eddigiekhez képest, elég meredeken kapaszkodunk föl egy mélyútban. Legyünk figyelmesek, mert aztán balra le kell térni. Fönt be van nőve az út, járhatatlan, muszáj egy kicsit kerülni. Szántóföldek közt jutunk egyre lejjebb, egészen addig az országútig, amin Gersén már haladtunk. Az országút előtti néhány méteres szakasz egy keskeny műúttal párhuzamosan lejt. Az a keskeny műút vezet Kistelekesre, ahol eldugva áll a fák takarásában, szinte a semmi közepén egy templom, a Kisboldogasszony templom. Azután a pirosra visszatérve, az országúton haladunk egészen Telekesig. Már a völgyben elkezdődnek a házak, de balra, meredeken kapaszkodunk föl a dombra épült részhez, ahol fönt, jobbra fordulunk.

Telekes-Kiskutas (4,7 km):
A falu végén balra lesz a sportpálya. Balra kanyarodás után, elkezdünk fölfelé emelkedni, egyre meredekebb lesz. Aztán fölérünk a szőlőhegyre. Hangulatos szőlőhegy az, csak arra figyeljünk, hogy a védett gesztenye fát ne hagyjuk szem előtt! Elhagyjuk a szőlőket, rövid erdei szakasz következik. Van egy jobbra és balra törés az útvonalban, haladunk lefelé, az utat szántóföld szegélyezi, majd lejutunk Kiskutasra.

Kiskutas - Zalaegerszeg-Vorhota (9,6 km):
Kiskutast átszeljük az országúton és nem is térünk le róla a 76-os útig. Ez egy bő 4 km-es szakasz. Kiskutas belterülete után - ahol az országút jobbra kanyarodik - balra tehetünk kitérőt Kálócfapusztára, hogy megnézzünk három nem túl távoli műemléket. A 76-os útnak ez a Zalaegerszeg városrészeit elkerülő szakasza. Egy pirosat még láthatunk a 76-osnál a sarkon. Ezután én nem láttam több jelzést, a továbbiakban improvizáltam közel az OSM nyomvonalhoz. Elég hosszú szakaszon kell ezt tenni, míg a Gébárti-tó partján már rendben vagyunk és lehet látni jelzést is. A tó után kiérünk az Andráshidára vezető útra. Megyünk rajta Andráshidára, majd azon át. Balra kanyarodva, megyünk a Zala felé, átmegyünk rajta, majd jobbra tartunk Teskánd felé. Majd befordulunk balra, keresztezünk egy iparvágányt. Jelzéscsomóponthoz érünk. Egyrészt a pirosnak ott vége van! Másrészt onnan indul a piros háromszög és a piros kereszt jelzés. Hogy miért folytattam az utat a piros kereszten tovább, az a bevezetésből már kiderült, valami hasonló szituáció ez, mint a Kohász Kék esete.

Zalaegerszeg-Vorhota - Szabó-hegy (Kávás) (11,1 km):
A P+ minősége jobb volt az előzőekhez képest. Visszatérünk a korábban már járt országútra, azon gyalogolunk Teskándon, majd jobbra - ugyancsak országúton - jutunk át Hottóra. Ott van változás az útvonalban, korábban tett az útvonal egy kis kerülőt - a térkép szerint egy haranglábat is érintett - de ezt a kerülőt átvágták az új jelzések egy utcán. Hottón is - mind Teskándon is - sok volt az új építésű ház, talán megindult már a kiköltözés Zalaegerszegről is. Hottó után kukoricásban kellett menni. Balra kellett fordulni Boncodfölde felé. A tetőről látszódott már a következő település, szemben a szőlőhegyek. Balra kicsit magasabb dombok voltak, kivehető volt a Kandikó is a toronnyal. Az út elég jól jelzett volt, ott is voltak kiszögelt műanyag alapon lévő jelzések, ahová festeni esetleg nem lehetett. Mégis volt egy beszántott rész. Abban érünk le Boncodföldére. Éppen csak addig érintjük a települést, míg keresztezünk egy utcát - ami jobbra levisz az országútra (Amin balra indulva, a település után egy táblácska fogja fölhívni a figyelmet az 500 éves védett gesztenye fára, ami sajnos már nehezen megközelíthető és elég rossz állapotban van.) - aztán rögtön indulunk is fölfelé (a sarkon van egy temető, tehát víz). Egy horhosban halad ösvényünk, majd hamarosan ligetes gyümölcsösben tűntek föl a házak. Egy ideig kis ösvényke volt, félő volt, hogy megint gyomos, szúrós lesz. De kiér egy útra és onnantól kezdve jó - autóval is járható - utakon kanyarog az útvonal a pincék, szőlők, gyümölcsösök közt. Az egész útvonal alatt az egyik leglátványosabb szakasz volt. Egy elég rossz állapotban lévő kápolnát is találunk fönt. Az egyik útról, aztán jobbra kell fordulni, elmaradnak a házak, az út enyhén füves, de még jól járható. Erdők, mezők közt kell kanyarogni, míg végül megjelenik az első ház. Az már Kávás! Lekell menni a völgybe, ott jobbra, majd balra föl a falépcsőn. Hamarosan a két tájházhoz érünk. A továbbiakban házak közt haladunk, jól járható úton, az utolsó kert után, nem sokára elérjük a Sármellék-Zalalövő piros turistaútvonalat!

Bejárás: 2018. június
2019. február, április, július
A következő kitérő(k) bejárása, 2019. szeptemberben:
Mindszenty József szülőháza; Szent Péter és Pál-kápolna; Vasvár, Szent Kereszt felmagasztalása templom és Domonkos rendház; Sárvíz-tó strand; Kistelekes, Kisboldogasszony templom; Kiskutas-Kálócfapuszta, Kiss-kúria / Szűz Mária neve kápolna / régi temető; 500 éves gesztenye
2019. december